Ha ön járt már az Ikea-ban, tudja hogy nem csak nézelődni, tervezgetni és bútort vásárolni tudunk, hanem bizony svéd ételeket is megkóstolhatunk. Talán a legnagyobb kedvenc a húsgolyó, de ha éppen édességre fáj a fogunk, a mandulás karamell torta a tökéletes választás. A legjobb mégis az benne, hogy akár otthon is elkészíthetjük ezt a csokis karamelles finomságot.
Hozzávalók:
Tésztához:
-4 tojásfehérje
-1 ek cukor
-10 dkg darált mandula
-5 dkg durvára vágott mandula
Krémhez:
-4 tojássárgája
-3 ek cukor
-1,5 dl tej
-2 ek keményítő
10 dkg vaj
Mázhoz:
-5 dkg tejcsoki
-5 dkg étcsoki
-5 dkg Daim csokiszelet (ez az Ikea-ban beszerezhető, de megfelel helyette otthon készített karamell)
-3-4 ek tej
Elkészítés:
A krémhez felverem a tojássárgákat cukorral, majd ha felhabosodott hozzáadom a keményítőt. Közben a tejet felmelegítem és apránként hozzáadom a tojásos masszához. Az egész keveréket visszateszem a tűzhelyre és állandó kevergetés közben alacsony fokozaton besűrítem, majd hozzákeverem a vajat. Ha szoba-hőmérsékletűre hűlt, beteszem a hűtőbe.



recept: Kupcsik Júlia
suticakes.blog.hu





