Ha ön járt már az Ikea-ban, tudja hogy nem csak nézelődni, tervezgetni és bútort vásárolni tudunk, hanem bizony svéd ételeket is megkóstolhatunk. Talán a legnagyobb kedvenc a húsgolyó, de ha éppen édességre fáj a fogunk, a mandulás karamell torta a tökéletes választás. A legjobb mégis az benne, hogy akár otthon is elkészíthetjük ezt a csokis karamelles finomságot.
Hozzávalók:
Tésztához:
-4 tojásfehérje
-1 ek cukor
-10 dkg darált mandula
-5 dkg durvára vágott mandula
Krémhez:
-4 tojássárgája
-3 ek cukor
-1,5 dl tej
-2 ek keményítő
10 dkg vaj
Mázhoz:
-5 dkg tejcsoki
-5 dkg étcsoki
-5 dkg Daim csokiszelet (ez az Ikea-ban beszerezhető, de megfelel helyette otthon készített karamell)
-3-4 ek tej
Elkészítés:
A krémhez felverem a tojássárgákat cukorral, majd ha felhabosodott hozzáadom a keményítőt. Közben a tejet felmelegítem és apránként hozzáadom a tojásos masszához. Az egész keveréket visszateszem a tűzhelyre és állandó kevergetés közben alacsony fokozaton besűrítem, majd hozzákeverem a vajat. Ha szoba-hőmérsékletűre hűlt, beteszem a hűtőbe.
A tésztához a tojásfehérjéket habosra keverem a cukorral, majd ha már jó kemény hozzáadom az őrölt mandulát és daraboltat is. Kisebb kör alakú tortaformába vékony lapot simítok, és 10 perc alatt 180 fokon készre sütöm az első lapot, majd ugyanígy a következő lapot is kisütöm.
A csokimázhoz megolvasztom egy kis tejjel a kétféle csokit, majd ha már szép sima a krém, belekeverem a feldarabolt Daim-et, vagy kemény karamellt.
Összeállítom a kihűlt részeket a tortaformában. Tészta, krém, tészta, krém és a tetejére a csokimáz kerül. 5 órára beteszem a fagyasztóba, de jobb, ha egy napot is pihenni hagyjuk. Az enyém ugyan kicsit magasabb lett a megszokott IKEA-s sütiknél, de a 15 cm átmérőjű tortaformával tökéletesen vékony desszertet lehet kapni.
recept: Kupcsik Júlia
suticakes.blog.hu