Nem „tart” a torta semmitől! A „tart” csupán a francia elnevezése minden olyan tortának vagy pitének, melynek az alján tészta található és a töltelék nincs lefedve újabb tésztaréteggel.
Számtalan változata ismert, többnyire gyümölcsökkel töltik meg, ám a mostani receptünkben a trendek élére állva egy selymes sós karamell krémmel töltjük meg. Azoknak ajánljuk, akik szeretnének elkészíteni valami gyors süteményt és nem mellesleg nagyon édesszájúak.
Hozzávalók:
Tésztához:
20 dkg liszt
4 dkg kakaópor
1 ek porcukor
12 dkg vaj
1 tojássárgája
(plusz tejföl a tészta esetleges lazításához)
Krémhez:
30 dkg cukor
3 ek méz
5 dkg vaj
300 ml tejszín
Csokimázhoz:
5 ek kakaópor
1 dl tej
1 ek cukor
10 dkg dió
Elkészítés:
A tésztával kezdem, mert ezt majd fél óráig hűtőben pihentetni kell.
A lisztet, a kakaóporral és egy csipet sóval összekeverem, hozzámorzsolom a hideg vajat, hozzáadom a tojást, amit 2 ek vízzel elkevertem, és ha nem áll össze még egy kis tejfölt is adok hozzá. Hűtőbe teszem 30 percre pihenni.
Addig elkészítem a krémeket. A cukrot és mézet felmelegítem és karamell színűre pirítom, akkor jó ha szép világosbarna és a cukor mind elolvadt, ezután leveszem a tűzről és hozzáadom a tejszínt és a vajat. Jól elkeverem és mehet vissza a tűzre, míg sűrű karamellszósz nem lesz belőle.
A csokiszószhoz összekeverem a hozzávalókat és közepes lángon sűrűsödésig keverem.
A diót egy száraz serpenyőben pár perc alatt megpirítom, és durvára összevágom.
A tésztát 2-3 mm vastagra nyújtom, egy 24 cm-es tűzálló piteformába, vagy hasonló méretű jénai edénybe helyezem és 180 fokon 15 percig sütöm.
Ha minden kihűlt elkezdem összeállítani a tart cake-et.
A karamellkrémet öntöm rá először a tésztára, majd jöhet a csokiszósz, és végül megszórom a dióval. Tálalás előtt érdemes behűteni.
Több csokiszósszal és málnával még különlegesebb és a kevésbé édesszájúak is megtalálják benne a számításaikat!
Recept: Kupcsik Júlia
További süteményreceptek: suticakes.blog.hu