Két évszázad után újra vannak varacskosfejű leguánok Santiago szigetén

Varacskosfejű leguánokat telepítettek a Galápagos-szigetek egyik tagjára, Santiago szigetére, ahol utoljára Charles Darwin, az evolució elméletének atyja látott ilyen hüllőket 1835-ben.

    Az Ecuadorhoz tartozó Galápagos Nemzeti Park (PNG) közleményben jelentette be, hogy 1436 egyedet telepítettek be újra a szigetre, ahol a behurcolt fajok, köztük a vaddisznó miatt halt ki ez a faj, a Conolophus subcristatus.

A Santiago-sziget újbóli benépesítésére hivatott állatok a szigetcsoport egy másik tagjáról, a lakatlan Északi-Seymour-szigetről származnak.

A leguánokat a sziget egy olyan részére telepítették, amelynek ökológiai rendszere hasonlít a természetes élőhelyükére – közölte Jorge Carrión, a nemzeti park igazgatója. A hüllőkre veszélyes vaddisznókat már 2001-ben kiirtották Santiagón.

A direktor szerint az áttelepítés az Északi-Seymour-szigeti leguánpopuláció védelmét is szolgálja, mert ott 5000 példány kénytelen osztozkodni a szűkös élelmen.

A sárgásbarna színű hüllő kétméteresre is megnőhet. Kaktuszokkal (fügekaktusz) és gyümölcsökkel táplálkozik, többnyire növényevő, de időnként megeszi a rovarokat, százlábúakat is, és a dögöt sem veti meg. A folyadékot a kaktuszból szerzi. Élettartama 50-60 év.

 

 

 

Forrás: MTI

Fotó: hu.wikipedia.org/wiki/Galápagos-szigetek

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com