Csak akkor járhatunk pórul, ha visszahívjuk az ismeretlen külföldi számokat!

Az elmúlt napokban sok magyar mobilhasználó tapasztalhatta, hogy nem fogadott hívása van számára ismeretlen külföldi, sok esetben távoli országban regisztrált, például ugandai, burundi, orosz és közép-afrikai telefonszámról.

Legtöbbjük valószínűleg azt sem vehette észre, hogy csörgött a telefonja, hiszen a hívó fél a hívás felépülése után szinte azonnal bontotta a vonalat, gyakorlatilag lehetetlenné téve a hívás fogadását.

Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő a Sláger Reggelben elmondta: a csalóknak eleve ez a céljuk, és az általuk művelt visszaélést is ezért hívják wangiri-csalásnak: a japán kifejezés azt a cselekvést jelenti, amikor épp csak megcsörgetjük valakinek a telefonját, majd rögtön bontjuk is a hívást.

Georg Spöttle rádiónknak elmondta, a csalók azt csinálják, hogy megcsörgetik az embereket egy olyan telefonszámról, amelynek előhívója ismeretlen, valószínűleg egy távoli országhoz tartozik: előfordul, hogy teljesen ismeretlen telefonszámról csörgetik meg a mobilját, és mielőtt felvehetné, meg is szakítják a hívást. Ez esetben nagy valószínűség szerint visszahívásos csalással próbálkoznak. Ezek elkövetői egy távoli országból véletlenszerűen hívnak fel telefonszámokat, de csöngés után a hívást rögtön bontják, mert az a céljuk, hogy visszahívják őket!

Spöttle felhívta a figyelmet, hogy a csalók a hívott fél által indított, nemzetközi irányú (2-3-as díjzóna) hívások díja után kapnak részesedést. Ezek minimális összegek, de ha sokan hívják őket vissza, szép kis summát zsebelnek be egy távoli ország szolgáltatójától. Az ilyen típusú csalásoknál sokszor még azzal is trükköznek, hogy egy automata ugyan fogadja a hívást, ám ők továbbra is bejátsszák a kicsöngés hangját. Ezzel az a céljuk, hogy a visszahívó minél tovább tartsa a vonalat, és fizesse a nemzetközi hívás percdíját.

Hallgasd meg a teljes interjút!cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com