Caravaggio és Bernini alkotásaiból nyílt kiállítás az amszterdami Rijksmuseumban

Caravaggio és Bernini alkotásaiból nyílt csütörtökön kiállítás az amszterdami Rijksmuseum. A 17. századi olasz művészetben megjelenő nagy érzelmeket és drámákat mutatja be a Caravaggio – Bernini. Barok in Rom (Caravaggio – Bernini. Barokk Rómában) című tárlat.

    Michelangelo Merisi da Caravaggio (1571-1610) festő és Gian Lorenzo Bernini (1598-1680) szobrász radikális újítók voltak. “Két zseni, akik a művészetben új nyelvet alkottak” – mondta el Taco Dibbits, a múzeum igazgatója a tárlat bemutatásakor. Csak jóval később kapta meg ez az új stílus a barokk nevet.
A két művész meghatározta az 1600 körül kezdődő időszakot, amely forradalmi korszakként vonult be a művészettörténetbe. A festészet, a szobrászat és építészet egymással szoros kapcsolatban állt, ami szintén forradalmi volt. “A művészetet éreznie kellett a szemlélőjének” – fogalmazott Dibbits.
A Rijksmuseumban június 7-ig lesznek láthatók Caravaggio, Bernini és néhány kortársuk nemzetközi múzeumokból és gyűjteményekből származó alkotásai.

 

 

Forrás: MTI

Fotó: pexels.comcool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com