“Cápafogú” ragadozó dinoszaurusz fosszíliáját találták meg Thaiföldön

Óriási, “cápafogú” dinoszaurusz fosszíliáját fedezték fel Thaiföldön. A 115 millió évvel ezelőtt élt csúcsragadozó a húsevő őslények csoportjának egy korai tagja lehetett.

    A Siamraptor suwati több mint 9 méter hosszú volt és legalább 3,5 tonnát nyomott – mondták el szerdán a tudósok, hozzáfűzve, hogy ez a Thaiföldön valaha talált legnagyobb húsevő dinoszaurusz. A krétakorban élt, kanyargó folyók szabdalta tájon, és növényevő dinoszauruszokra vadászott.
A kutatásban részt vevő paleontológus, Duangszuda Csokcsaloemvong, a Nakon Ratcsaszima Radzsabhat Egyetem és a Khorat Fosszília Múzeum tudósa elmondta, hogy négy egyed csontvázának egyes darabjait találták meg Koratban. A fosszíliák között voltak koponya-, gerinc-, láb-, csípődarabok és fogak is.
“A Siamraptor a környék legnagyobb ragadozója volt, ezért a korszak csúcsragadozójának nevezhetjük” – fűzte hozzá Hattori Szoki paleontológus, a japán Fukui Prefektúra Egyetemének és a Fukui Prefektúra Dinoszaurusz Múzeumának tudósa.
A Siamraptor, amelynek jelentése “thaiföldi rabló”, a húsevő carcharodontosaurusok csoportjának korai evolúciós történetére derít fényt.
A Carcharodontosaurust, a csoport legismertebb tagját “cápafogú gyíknak” is nevezik, 13,5 méteres hosszával a Föld legnagyobb ragadozói közé tartozott, és mintegy 90 millió évvel ezelőtt élt Afrika északi részén. Az elnevezését különleges, a cápáéhoz hasonló, a hús tépésére alkalmas fogairól kapta. A Siamraptor fosszilis maradványai között is találtak ehhez hasonló, jellegzetes, vékony, pengeszerű fogakat.
A tudósokat meglepte, hogy ilyen korai carcharodontosaurus-példányt találtak Délkelet-Ázsiában.
A carcharodontosaurusok egy nagyobb dinoszauruszcsoport, a theropodák közé tartoznak, ebben a csoportban szerepel az összes húsevő dinó, köztük a Tyrannosaurus rex is. A carcharodontosaurusok azonban testfelépítésükben különböznek a T-Rextől. Hattori kiemelte, hogy könnyebb, keskeny koponyájuk volt szarvakkal, mellső lábaik viszonylag robusztusak voltak, és a lábakon három ujjuk volt.
A tanulmány a japán-thaiföldi dinoszauruszprojekt keretében készült és a PLOS One tudományos portálban jelent meg.

 

 

 

Forrás: MTIcool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com