Brexit – Európai Bizottság: sok munka van még hátra a Londonnal folyó tárgyalásokon

 Még nagyon sok munka van hátra a Nagy-Britannia európai uniós tagságnak megszűnéséről (Brexit) Brüsszel és London között folytatott tárgyalásokon – közölte az Európai Bizottság rövid közleményében vasárnap.

    A tájékoztatás szerint Michel Barnier, az Európai Unió Brexit-ügyi főtárgyalója hétvégi tárgyalásait követően vasárnap délután tájékoztatta az unióban maradó 27 tagország Európai Unió mellé rendelt képviseleteinek vezetőit a megbeszélések állásáról. Az Egyesült Királysággal folytatott, szakértői szintű egyeztetéseket konstruktívnak minősítette.
Barnier vasárnap este tájékoztatást ad az Európai Parlament illetékes, Brexit-tárgyalásokért felelős csoportjának, kedden pedig – a tagországok általános uniós ügyekkel foglalkozó luxembourgi tanácsülésén – az unióban maradó tagországok, az EU27-ek minisztereinek – közölték.
A technikai szintű megbeszélések Brüsszel és London között hétfőn folytatódnak – tették hozzá.
A tárgyalás részleteit ismerő uniós diplomata tájékoztatása szerint nincs áttörés a hétvégi tárgyalásokon, az intenzív megbeszélések folytatódnak. A helyzet különösen nehéz, mivel csak néhány nap van hátra az EU-tagországok csütörtökön kezdődő csúcstalálkozójáig. Ha a brit kormány megoldást akar, gyorsan kell cselekednie – tette hozzá.
Brüsszeli diplomáciai források pénteken közölték, hogy intenzív tárgyalások kezdődnek a felek között az Egyesült Királyság rendezett kilépésének feltételeiről. Az Európai Bizottság megerősítette a híreket. Michel Barnier pénteken csaknem három órán át tárgyalt Stephen Barclay brit Brexit-ügyi miniszterrel Brüsszelben.
Boris Johnson brit miniszterelnök vasárnap tájékoztatta kormányának tagjait az Európai Unióval folyó tárgyalásokról. Véleménye szerint sokat kell még dolgozni azért, hogy új megállapodást lehessen elérni a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről. Hozzátette, Nagy-Britanniának készen kell állnia arra, hogy a Brexit október 31-i határnapján kilép az EU-ból.

 

 

Forrás: MTI

Fotó: pexels.com

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com