Brexit – EP: egyenlő versenyfeltételekre van szükség az EU és a brit jövőbeli kapcsolatokban

Az Európai Parlament szilárd kötelezettségvállalást és a brit szabályozás rugalmas alkalmazkodása által biztosított, egyenlő versenyfeltételeket vár az Európai Unió és Nagy Britannia jövőbeli kapcsolatában – szögezte le az uniós parlament strasbourgi plenáris ülésének szerdai szavazásán elfogadott állásfoglalásában.

    Az Európai Parlament 543 szavazattal, 39 ellenszavazat és 69 tartózkodás mellett fogadta el az unió és az Egyesült Királyság közötti jövőbeli kapcsolatról szóló állásfoglalását, amely a két fél között a közeljövőben kezdődő tárgyalássorozat előtt összegzi a képviselők álláspontját.
A dokumentum szerint az EP a lehető legszorosabb kapcsolatot rögzítő társulási megállapodást szeretne, amely három pilléren, a gazdasági, a külpolitikai és egyes konkrét ágazatok terén vállalt együttműködésen nyugszik. Leszögezték azonban, hogy az unión kívüli országgá vált Nagy-Britannia nem élvezheti ugyanazokat a jogokat, mint a tagállamok, továbbá nem sérülhet a vámunió és az egységes piac.
A képviselők egyetértettek az Európai Bizottság által javasolt tárgyalási célokkal, amelynek eredményeképpen széles körű szabadkereskedelmi megállapodás születhet az EU és az Egyesült Királyság között. Kijelentették: mivel Nagy Britannia az unió közvetlen szomszédja, és mivel jelentős gazdasággal rendelkezik, a két fél közötti kereskedelmi verseny csak egyenlő feltételek mellett maradhat nyílt és méltányos. A szöveg szerint ez azt jelenti, hogy egyebek között a társadalombiztosítás, a környezetvédelem, az adózás, az állami támogatás, a fogyasztóvédelem és az éghajlatváltozás terén garantálni kell az egységes szabályozást.
A vámmentes és kvóták nélküli kereskedelmi kapcsolatok fenntartása érdekében az EP szerint a brit kormánynak más területek mellett  a versenyszabályozás, a munkajogi normák és a környezetvédelem terén “folyamatosan és dinamikusan össze kellene hangolnia szabályait az uniós joggal”.
Állásfoglalásukban a képviselők leszögezték: az uniós parlament csak akkor járul hozzá a szabadkereskedelmi megállapodáshoz, ha 2020 júniusáig megállapodás születik a brit vizekre vonatkozó halászati jogokról. Ha az Egyesült Királyság azonban nem alkalmazkodik az uniós szabályokhoz és normákhoz, akkor a bizottságnak fel kell mérnie a kvóták és vámok bevezetésének lehetőségét a legsérülékenyebb ágazatokban, és az esetleges védzáradékok szükségességét az uniós  piac egységének megőrzése érdekében. Különösen érvényes ez az élelmiszeripari és mezőgazdasági importok esetében, amelyeknek szigorúan meg kell felelniük az uniós szabályoknak – húzták alá.
Egyetértettek azzal, hogy az EU és Nagy Britannia közötti tárgyalásoknak Gibraltár nem képezi tárgyát. A tengeren túli brit terület és az unió kapcsolatát rendező külön szerződéshez a spanyol kormány előzetes jóváhagyása szükséges – tették hozzá.
Az elfogadott állásfoglalás az Európai Bizottság tárgyalási mandátumtervezetén alapul, amely a tárgyalások irányát, célját és az általa lefedendő témaköröket határozzák meg. A tervezetet az unió 27 tagországának képviselőjéből álló Tanács várhatóan február 25-én hagyja jóvá.

 

 

Forrás: MTI

Fotó: pexels.comcool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com