Bolíviai válság – Az átmeneti kormány törvénytervezetet nyújtott be a parlamenthez az új választásokról

A bolíviai ideiglenes kormány szerdán törvénytervezetet küldött a parlamentnek arról, hogy új parlamenti és elnökválasztásokat tartsanak a dél-amerikai országban.

    A voksolások időpontja még nem szerepel az előterjesztésben. A javaslatot a magát az ország ideiglenes államfőjévé nyilvánító Jeanine Ánez küldte el a parlamentnek az új választások kiírása érdekében, egy hónappal az erőszakos tüntetéseket kiváltó október 20-i szavazást követően.
Ánez sajtótájékoztatón azt mondta, ha jóváhagyják a tervezetet, akkor megsemmisítik az októberi voksolás eredményét, ami után az azóta Mexikóba menekült, lemondatott Evo Morales kikiáltotta választási győzelmét. A javaslat ezenkívül lehetővé tenné egy új választási szerv felállítását – tette hozzá.
Morales november 10-én kényszerült lemondani az elnöki posztról. A rendőrség és a hadsereg vezetője is távozásra szólította fel azt követően, hogy az Amerikai Államok Szervezete (OAS) súlyos szabálytalanságokra derített fényt az októberi elnökválasztáson, és az eredmény megsemmisítésére szólította fel La Pazt.
Miután a parlament mindkét háza határozatképtelenné vált ahhoz, hogy kijelölje Morales ideiglenes utódát, a múlt szerdán Ánez, a szenátus ellenzéki alelnöke az ország ideiglenes államfőjévé nyilvánította magát, és bejelentette, hogy a lehető leghamarabb új elnökválasztást akar. Csütörtökön új választások megtartásáról állapodott meg az Ánez által beiktatott bolíviai átmeneti kormány Morales pártjának parlamenti képviselőivel.
Az október 20-i választásokat követően kialakult belpolitikai válság óta többször erőszakos összecsapások törtek ki tüntetők és a biztonsági erők között. A bolíviai ombudsman szerint legalább 30 ember vesztette életét, további 775 megsebesült.
António Guterres ENSZ-főtitkár szerdán gyors, pártatlan és alapos vizsgálatot kért a bolíviai tüntetők halálának ügyében.
A bolíviai átmeneti kormány szerdán közölte, hogy nemzetközi panaszt nyújt be Moralesszel szemben emberiesség elleni bűncselekmények miatt, mivel azzal vádolja őt, hogy Mexikóból szervez úttorlaszokat, megakadályozva, hogy eljusson az élelmiszer számos bolíviai városba.

Forrás: MTIcool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com