Berlini fal – Maas: a német egység jelentős részben az Egyesült Államoknak köszönhető

A német egység jelentős részben az Egyesült Államoknak köszönhető – jelentette ki Heiko Maas német külügyminiszter a berlini fal lebontásának 30. évfordulója alkalmából tartott csütörtöki rendezvényen Lipcsében.

    “Az Egyesült Államok vezető szerepe nélkül nem lett volna újraegyesítés” – hangoztatta a tárcavezető amerikai hivatali partnerével, Mike Pompeóval közös sajtótájékoztatóján. Elkötelezettek vagyunk az Egyesült Államok iránt és nagy hálával tartozunk – emelte ki Maas. Szabadságunkat és egységünket  jelentős mértékben az Egyesült Államoknak köszönhetjük- tette hozzá.
A német tárcavezető hivatali partnerével szót ejtett aktuálpolitikai kérdésekről is. Maas hangsúlyozta Németország minden tőle telhetőt megtesz egy újabb normandiai formátumú, azaz Ukrajna, Oroszország, Németország és Franciaország részvételével tartandó csúcstalálkozó megvalósítása érdekében.
Pompeo Ukrajna kapcsán arról beszélt: az Egyesült Államok azt szeretné elérni, hogy  a kijevi vezetés számolja fel a korrupciót. “Az Egyesült Államokat aggasztja a korrupció magas szintje Ukrajnában. Minden eszközt megadunk Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek a korrupció felszámolásához – jelentette ki.
Pompeo nagyobb nyomásgyakorlásra szólította fel a nemzetközi közösséget Iránnal szemben, miután a teheráni vezetés a napokban újabb intézkedésekkel tovább csökkentette a 2015-ös többhatalmi megállapodásból fakadó kötelezettségei teljesítését.
Az amerikai tárcavezető egyben méltatta Németország erőfeszítéseit a nemzetközi konfliktusok rendezésében. “Németország nagyszerű partner sok nemzetközi probléma  megoldásában” – húzta alá Pompeo. “Elveink és aggályaink is azonosak. Néha eltér a megközelítésmódunk, de ez előfordul jó barátok és szövetségesek között” – mondta.
Pompeo a NATO-t a történelem egyik legfontosabb stratégiai partnerségének nevezte.
Az amerikai külügyminiszter szerda este érkezett Németországba.
A nap folyamán meglátogatta az amerikai csapatokat a bajorországi Grafenwöhrben és Vilseckben. Az amerikai tárcavezető emellett látogatást tett Mödlareuth településen is az egykori belnémet határon, valamint a lipcsei Szent Miklós-templomban.

Budapest, 2019. november 7.
Kónya Imre, az Ellenzéki Kerekasztal létrehozását kezdeményezõ és tevékenységét koordináló Független Jogász Fórum alapító elnöke, az 1989-es Ellenzéki Kerekasztal résztvevõje, volt belügyminiszter elõadást tart a berlini fal ledöntésének 30. évfordulója alkalmából rendezett, Csoda vagy szükségszerûség? címû kétnapos konferencia nyitónapján a budapesti Nemzeti Közszolgálati Egyetemen 2019. november 7-én.
MTI/Kovács Attila

Forrás, fotó: MTIcool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com