A becsült ár majdnem kétszereséért, 9,5 millió euróért kelt el egy Gauguin-festmény Párizsban

A becsült ár majdnem kétszereséért, 9,5 millió euróért (3,2 milliárd forintért) kelt el Paul Gauguin (1848-1903) francia posztimpresszionista festő egy műve egy keddi párizsi árverésen.

    Az Artcurial aukciósház közlése szerint az 1897-ben Tahiti szigetén festett remekművet, a Te Bourao II-t (A hibiszkuszfa II) külföldi gyűjtő vásárolta meg, ám a kép Franciaországban marad.
Bruno Jaubert, az Artcurial impresszionista és modern művészeti osztályának társigazgatója elmondta, az olajfestmény az egyetlen, magángyűjteményben lévő mű abból a kilencből, melyet Tahitin alkotott és 1898-ban hazaküldött Párizsba.
A többi nyolcat a világ legnagyobb presztízsű kiállítótermei őrzik – tette hozzá.
Az Artcurial szerint több mint 20 éve nem adtak el a francia piacon Gauguin Tahitin festett képeiből.
A Te Bourao II árát 5-7 millió euróra becsülték.
Az alkotás egy kilenc darabból álló sorozat része, Gauguin Honnan jövünk? Kik vagyunk? Hová megyünk? című mesterműve előzményeként, a monumentális képet végrendeleteként tartják számon. Röviddel utána öngyilkosságot kísérelt meg, de életét megmentették.
A sorozat többi darabját bostoni, washingtoni, birminghami, koppenhágai, párizsi és szentpétervári múzeumok őrzik.
A vászonra festett képen kék és zöld színek tobzódnak, csak a bal sarkában tűnik fel egy foltnyi vörös. Közepén egy fa szerteágazó ágakkal, a háttérben egy lovas, a képet átszeli egy vízfolyás, az előtérben egy kék tollú madár áll.
Gauguin életében nem adták el a festményt, Ambroise Vollard műkereskedő leszármazottainál maradt 1995-ig, amikor a jelenlegi eladó vásárolta meg. Noha az Artcurial nem közölte a tulajdonos nevét, egyes források szerint Tahitiról származik.
A festményt a kétezres évek elején a párizsi Grand Palais-ben, majd az Orsay múzeumban állították ki, 2007 és 2017 között pedig a New York-i Metropolitanban volt hosszú távú kölcsönben.

 

 

Forrás: MTI
Fotó: pexels.comcool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com