Ban Ki Mun és Bill Gates közösen veszi fel a harcot az éghajlatváltozás hatásaival

Ban Ki Mun korábbi ENSZ-főtitkár, Bill Gates, a Microsoft társalapítója és Kristalina Georgieva, a Világbank igazgatója lesznek a vezetői annak a jövő hónaptól tevékenykedő globális bizottságnak, amely anyagi eszközökkel és gyakorlati megoldásokkal fogja segíteni az éghajlatváltozás hatásaival küzdő országokat világszerte.

    A Thomson Reuters Foundation közhasznú hírszolgáltatónak nyilatkozva Ban Ki Mun elmondta, hogy a következő évtizedekben “még fontosabbá válik”, hogy az emberiség alkalmazkodjon az egyre erősödő hőhullámokhoz, áradásokhoz, aszályokhoz és viharokhoz.
“Az alkalmazkodás olyan globális kihívás, amelyhez határokon átívelő összehangoltságra van szükség” – fogalmazott a korábbi ENSZ-főtitkár még a bizottság megalakulásának bejelentése előtt, hozzátéve, hogy a nemzeteknek muszáj tanulniuk egymástól az éghajlatváltozás hatásait illetően.
A kutatókat, közgazdászokat, városlakókat, gazdákat, polgármestereket és vállalatvezetőket tömörítő Globális Alkalmazkodási Bizottság (Global Commission on Adaptation) célja, hogy működésének két éve alatt megoldásokat keressen az éghajlatváltozás világszerte emberéleteket követelő és gazdasági veszteségeket okozó hatásainak kezelésére.
A kutatók és szakértői csoportok évek óta dolgoznak olyan intézkedéseken, amelyekkel enyhíteni lehet a szélsőségesebb időjárási viszonyok és az emelkedő tengervízszint következményeit. A már letesztelt gyakorlati megoldások között szerepel az ellenállóbb haszonnövényekre való áttérés, az áradások esetén mobiltelefonon küldött figyelmeztetések, valamint a városok zöldesítése.
A szakértők szerint azonban az éghajlatváltozás hatásaihoz való alkalmazkodás eddig nem kapta meg sem a szükséges politikai figyelmet, sem az anyagi támogatást.
Ban Ki Mun szerint ez a globális bizottság kulcsszerepet fog játszani az alkalmazkodáshoz szükséges politikai támogatás növelésében.
A hollandiai Global Center on Adaptation és a washingtoni székhelyű World Resources Institute támogatását élvező bizottság a tervek szerint az ENSZ jövő szeptemberi klímacsúcsára készíti el jelentését.
A bizottság nagyjából 20 képviselőjének és részt vevő országainak névsorát október 16-án hozzák nyilvánosságra Hágában.

Forrás: MTI

Fotó: pexels.comcool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com