Balatoni halőrzés 2017 – Volt már jobb, de rosszabb évünk is

Minden munkanapra jutott egy feljelentés – így mutatna a 2017-es halőrzési mérlegünk, ha a számvetés során csupán a szemléletességre törekedtünk volna. A kép azonban ennél jóval árnyaltabb, hiszen a tavalyi év első két hónapjában vastag jégtakaró segítette a munkánkat, így a 252 feljelentés 10 hónapra oszlott el, ezen belül tavasszal és ősszel zömmel a helyiek, nyáron a vendéghorgászok adtak munkát halászati őreinknek.

Bár markáns trendváltozásról nem beszélhetünk, az elmondható, hogy az elmúlt évekhez képest némileg kevesebb volt a kirívó szabályszegés, miközben a horgászlétszám az elmúlt esztendőben is tovább nőtt.

Sajnos messze vagyunk a 2014-es év számaitól, amikor mindössze 190 esetben kellett intézkedniük halászati őreinknek, de a negatív rekordot jelentő 2010-es évhez képest közel harminc százalékkal kevesebb feljelentés született 2017-ben.

A szabályszegések listáját továbbra is az engedély nélküli horgászok vezetik. 78-an voltak tavaly olyanok, akik úgy szerettek volna halat fogni, hogy semmilyen horgászatra jogosító okmányt nem váltottak, harmadennyien pedig rendelkeztek ugyan állami horgászjeggyel, de érvényes területi jegyet nem tudtak felmutatni az ellenőrzés során. Itt ki kell emelnünk azt, hogy az engedély nélküli horgászok többnyire az ide érkező vendéghorgászok köréből kerülnek ki, gyakorta azért, mert hirtelen ötlettől vezérelve ülnek le a vízpartra nem gondolván végig, hogy a szabályszerű horgászathoz a bot és a csali nem elegendő.

2017-ben ötvennél is többen hagyták figyelmen kívül azt a törvényi szabályozást, amelyik két darabban határozza meg az egyidejűleg használható horgászbotok számát, de sokat látott halőreinket is meglepik olykor az akár öt bottal is kísérletező mohó „sportemberek”.

Négy esetben fordult elő, hogy a turistajeggyel használható botszámot hagyták figyelmen kívül, nyolcan a tilalmi időt nem tartották be. Meglepő, hogy a turistajegy 2014-ben történt bevezetése óta még mindig akadnak olyanok, akik nincsenek tisztában a jegytípus biztosította lehetőségekkel, holott a kiváltás feltétele a sikeres online vizsga.

Nem kevésbé elítélhető magatartás az, amikor a horgász nem vezeti pontosan a fogási naplót, ezzel nem csupán halőreinket kívánja félrevezetni, de a közösből próbál a megengedettnél nagyobb szeletet hasítani, megkárosítva a becsületes horgászokat és társaságunkat is. A halgazdálkodás költségeinek jelentős hányadát az engedélyeket vásárló horgászok fedezik, az alkalmazott kvótarendszer pedig az igazságos teherviselést hivatott elősegíteni. 55 ilyen eset történt tavaly – ezt a számot nagyon magasnak tartjuk, ezért is emeltük be ezt a szabályszegést az idei évtől a kirívó cselekmények közé. 2018-tól az ilyen szabálytalankodók legalább 1 éves eltiltásra számíthatnak.

19 esetben fordult elő, hogy őrizetlenül hagyott felszerelést találtak kollégáink. Négy horgász bukott le tavaly azért, mert tiltott helyen horgászott (ez a néhány helyszín a területi jegyen van feltüntetve).

Akadtak tavaly is olyanok, akik nem elégedtek meg a szabályozásban meghatározott napi darabszámmal és akik fogható méretet el nem érő halakkal szerettek volna távozni a vízpartról.

A szabálysértések mellett tavaly is kértük a rendőrök segítségét olyan esetekben, amikor bűncselekmény elkövetőjével szemben jártak el kollégáink. Ilyen volt az a három legutóbbi eset is, amikor gereblyézők akadtak fenn az ellenőrzésen és amelyekről korábbi híradásainkban részletesen beszámoltunk.

2017-ben 2860 méter halászháló és több, mint hetven méternyi varsa került elő a víz alól.  Ez a szám a 2010-es esztendővel összevetve beszédes, akkor 12600 méter hálót találtak meg és számoltak fel a halászati őrök a Balatonon és Kis-Balatonon. Az ilyen cselekmények minden esetben bíróság elé állítással végződnek. Az ítélettel járó büntetést az illetékes járási hivatal földművelésügyi osztálya még megtoldja a halvédelmi bírsággal, visszavonja az állami horgászjegyüket és egy időre eltiltja új engedély váltásától. Társaságunk a Balatoni Horgászrend 3. pontja értelmében saját hatáskörben eljárva további eltiltással ”díjazza” a kirívó szabályszegést.

 cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com