Az orosz Sberbank többségi tulajdonrésze a pénzügyminisztériumhoz kerül

A legnagyobb orosz bank, a Sberbank jegybanki tulajdonban lévő többségi részesedése az orosz pénzügyminisztérium felügyelete alá kerül, amiről már kormánydöntés született.

    German Gref, a Sberbank vezetője szerdán azt mondta, hogy a jegybank tulajdonában lévő 50 százalék plusz egy részvény tulajdonrész a pénzügyminisztériumhoz, és azon belül a minisztérium irányítása alatt álló Nemzeti Jóléti Alaphoz kerül. Az alap célja a költségvetés kiegyensúlyozása.
German Gref szerint a többségi tulajdonosváltás még az idén befejeződik.
Az orosz pénzügyminisztérium azt közölte, hogy “piaci áron” veszi meg a többségi részesedést és hogy a szükséges forrást a Nemzeti Jóléti Alap fedezi. A kifizetendő összeget a jegybank, mint állami intézmény, részben azonnal visszautalja a költségvetésbe.
A Sberbank 2018-ban 831,7 milliárd rubel (1 rubel=4,91 forint) adózott eredményt ért el.
A Magyarországon működő Sberbank Magyarország Zrt. fő részvényese a bécsi központú Sberbank Europe AG, mely 2012 februárja óta az orosz Sberbank 100 százalékos tulajdonában van.
A Sberbank Europe csoport Európa nyolc piacán van jelen: Ausztriában, Bosznia-Hercegovinában, Horvátországban, Csehországban, Magyarországon, Szlovéniában, Szerbiában és Németországban.

Fotó: facebook.com/pg/SberbankMagyarorszag

 

Forrás: MTI

Fotó: facebook.com/pg/SberbankMagyarorszag

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com