Az öröklődő betegségeket kiszűrő DNS-tesztet kínálnának minden újszülöttnek Nagy-Britanniában

A súlyos öröklődő betegségek és az esetleges felnőttkori egészségi kockázatok kiszűrésére szolgáló DNS-tesztet akarnak kínálni minden újszülöttnek Nagy-Britanniában.

    A brit kormány tulajdonában lévő Genomics England 2020-ban fogja megkezdeni a program tesztelését a brit Országos Egészségügyi Szolgálat (NHS) közreműködésével.
A The Times című napilap szerint amennyiben a tesztidőszak sikeresnek bizonyul, a vizsgálat három éven belül széles körben elérhetővé válhat.
A lap, a brit egészségügyi miniszter, Matt Hancock szavait idézve a Genomics England e héten tartott konferenciájáról azt írta, hogy a technológia az “egészségügy forradalmának éllovasává teszi” Nagy-Britanniát. “Prediktív, preventív és személyre szabott egészségügy. Ez az NHS jövője” – húzta alá Hancock.
Chris Wigley-nek, a vállalat elnökének reményei szerint a tesztidőszakban 20 ezer szülő fog beleegyezni, hogy elvégezzék a DNS-vizsgálatot a csecsemőjén.
“Ennek a vizsgálatnak az előnyei egy emberélet alatt fognak megmutatkozni” – idézte a lap Wigley-t, megjegyezve, hogy ha valakinek újszülöttként szekvenálták a genomját, akkor 25 évvel később ezeket az adatokat felhasználva lehet például megnézni egy-egy gyógyszer hatékonyságát.
A lap szerint az Angliában és Walesben évente születő 660 ezer gyermekből csaknem 3 ezer jön a világra “kezelhető, korán jelentkező betegséggel”.

 

 

 

Forrás: MTI

Fotó: pexels.comcool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com