Az immunsejtek és a rákgyógyítás kutatásáért ítélték oda a Lasker orvosi díjat

Az immunsejtek és a rákgyógyítás kutatásáért ítélték oda a 2019-es Lasker orvosi díjat öt tudósnak az Egyesült Államokban.

    Az orvosi alapkutatásért járó Albert Lasker-díjat idén két kutató, Max D. Cooper, az Emory Egyetem és tudósa és Jacques Miller ausztrál biológus kapta, akik azonosították és leírták a B-sejtek és T-sejtek funkcióit, ezzel feltárták az adaptív immunválasz szervezőelvét.
A Nobel-díj előszobájaként emlegetett amerikai elismerést gondozó alapítvány közlése szerint Cooper és Miller felfedezései meghatározóak az adaptív immunitás kutatásában, és a jelenlegi immunológiai kutatások és fejlesztések építőköveiként szolgálnak.
A klinikai kutatásért járó Lasker-DeBakey-díjat H. Michael Shepard és Dennis J. Slamon amerikai onkológus, valamint Axel Ullrich német biokémikus kapja. A tudósok megalkották az első monoklonális, azaz klónozással előállított antitestekkel végzett immunterápiát, amely egy rákot okozó gén által kódolt proteint vesz célba.
Eredményeikkel először demonstrálták, hogy a monoklonális antitestek használható és hatékony módszert biztosítanak a tumorok kezelésében, ezáltal kutatásaik új utat nyitottak a rákkezeléshez felhasználható antitestek fejlesztéséhez és alkalmazásához.
A közszolgálatért odaítélt Lasker-Bloomberg-díjat a Globális Oltóanyag- és Oltási Szövetség (GAVI) kapja, amely 2000-es megalakulása óta több mint 760 millió gyermek beoltását és 13 millió emberélet megóvását segítette 73 országban.
A díjakat és a kategóriánkénti 250 ezer dolláros pénzjutalmat szeptember 20-án adják át New Yorkban.

Forrás: MTI

Fotó: pexels.comcool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com