Ausztrál tűzvész – Heves viharok, jégeső volt sok helyen, de még mindig kevés a tüzek számának csökkentéséhez

Heves viharok és jégeső volt hétfőn Ausztrália sok részén, köztük olyan területeken is, ahol bozóttűz pusztított, de az ország szárazság sújtotta keleti és délkeleti térségeiben sok helyen továbbra is tombol a tűzvész, mert oda nem jutott az esőből – jelentették hírügynökségek.

Viharok és jégeső volt Új-Dél-Wales, Queensland és Victoria állam több részén is (ez az a három állam, amelyet leginkább sújtott a bozóttűz az elmúlt hónapokban), sőt a hirtelen lezúdult eső villámáradásokat is okozott bizonyos helyeken. Az ország fővárosában, Canberrában is volt hétfőn délután jégeső mintegy 15 percen át.

Hosszú hónapok szárazsága után az esők már a múlt héten elkezdődtek, ami nagy segítséget jelent a kimerült tűzoltóknak. Queenslandben történt a legtöbb villámáradás a hét végén, miattuk több közutat le kellett zárni, és lakosokat kimenekíteni házukból.

Melbourne-ben vasárnap este golflabdanagyságú jégdarabok hullottak, tönkretéve gépkocsikat és megrongálva háztetőket. Több mint 1500-szor hívták a katasztrófaelhárítókat az emberek. Új-Dél-Walesben homokvihar is volt vasárnap, a szél erőssége Dubbo városban elérte a 100 kilométert óránként az ausztrál meteorológiai intézet közlése szerint.

A szórványos csapadék ellenére még mindig 68 helyen ég a tűz Új-Dél-Walesben és 27 helyen Victoriában. Szeptember óta az országban több mint 12 millió hektárt emésztettek fel a lángok, 29 ember meghalt, és egymillió állat elpusztult.

Forrás: MTI.hu
Fotó: AFPcool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com