Audrey Hepburn életét bemutató kiállítás nyílt Brüsszelben

Audrey Hepburn életét bemutató, személyes hangvételű kiállítás nyílt a héten Brüsszelben, az angol-holland származású Oscar-díjas színésznő születésének 90. évfordulójához időzítve.

    Az Intimate Audrey című tárlatot az 1993-ban elhunyt színésznő fia, Sean Hepburn Ferrer állította össze. A kiállításon több száz személyes és szakmai fénykép, ruha, díj és filmes relikvia, köztük a Hepburnnek Oscar-díjat hozó 1953-as filmklasszikusban, a Római vakációban használt robogó is helyet kapott.

Hepburn Ferrer célja egy személyes hangvételű tárlat volt, amely bemutatja édesanyja humanitárius tevékenységét is, ezen belül azt, hogy miként vált a UNICEF jószolgálati nagykövetévé.

“Szerény és egyszerű életét élt, talán épp ez a titka annak, hogy a mai napig ilyen szeretet övezi” – jegyezte meg a filmproducerként dolgozó Hepburn Ferrer.

A tárlat egyik különlegessége egy cseresznyefa replikája, amely annak a svájci családi háznak állít emléket, amelyet a színésznő szülei vásároltak 1963-ban és Hepburn otthona volt élete végéig.

A múlt század egyik legbájosabb film- és divatikonja 1929. május 4-én Brüsszelben született Audrey Edda van Heemstra Hepburn-Ruston néven egy angol bankár és egy holland bárónő lányaként.

A háborús évek után Londonban tanult balettet, továbbá modern dzsesszt és avantgárd koreográfiát. Közben modellkedett, reklámfilmekben szerepelt, színi tanulmányokat folytatott, és éjszakai klubok revüiben is fellépett. Huszonegy évesen elvállalta a Gigi című Broadway-darab főszerepét, amely egy éjszaka alatt sztárrá tette.

Később olyan klasszikusban szerepelt, mint a Római vakáció, a Sabrina, az Álom luxuskivitelben és a My Fair Lady. 1967-ben a csúcson vonult vissza, hogy idejét családjának szentelhesse, bár néhányszor még visszatért a filmvászonra.

1988-ban a UNICEF jószolgálati nagykövetévé nevezték ki, Etiópiában, Szomáliában, Szudánban és Vietnamban szerzett tapasztalatairól mély megrendüléssel beszélt.

1992 végén rákban megbetegedett, 1993. január 20-án halt meg svájci otthonában.
Az életét bemutató brüsszeli tárlatot augusztus 25-ig nézhetik meg az érdeklődők az Espace Vanderborght múzeumban.

Forrás: MTI

Fotó: wikipediacool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com