Amerikai előválasztás -Kampányfőnöke helyesbíteni kényszerült Joe Biden egyik állítását

Kampányfőnöke helyesbíteni kényszerült szerdán az amerikai demokraták elnökjelöltségére pályázó Joe Biden egyik korábbi állítását, miszerint az 1970-es években letartóztatták őt Dél-Afrikában, amikor Nelson Mandela polgárjogi harcossal, Dél-Afrika későbbi elnökével akart találkozni.

    Biden ezt a történetet a hónap elején mesélte el először egy dél-karolinai kampányrendezvényen, s azóta is többször, több rendezvényen előadta az érdeklődő választóknak, hogy az 1970-es években letartóztatták őt Dél-Afrikában, amikor a börtönben sínylődő Nelson Mandela polgárjogi harcoshoz igyekezett.
A volt alelnök kampánymenedzsere, Kate Bedingfield szerdán bejelentette: a történettel Biden arra az epizódra utalt, amikor Dél-Afrikában a repülőtéren “elválasztották” őt fekete kollégáitól.
Dél-Karolinában – ahol e hét végén lesznek a demokrata párti előválasztások – a demokrata szavazók mintegy 60 százaléka afroamerikai. Biden előttük beszélve minden alkalommal kiemelte a 2013-ban elhunyt dél-afrikai politikushoz fűződő személyes kapcsolatait. Részletesen elmondta, hogy – akkor még szenátorként – amerikai tisztségviselők, köztük afroamerikai politikusok küldöttségével tervezett látogatást a börtönben Mandelához. De mielőtt még ez megtörtént volna – mint fogalmazott -, “abban a nagy tisztességben volt részem, hogy letartóztattak az ENSZ-nagykövetünkkel együtt Soweto utcáin”.
A Johannesburg mellett fekvő Soweto több mint 1200 kilométernyire esik attól a Robben Island börtönszigettől, ahol Mandela raboskodott.
A nevadai Las Vegasban afroamerikaiak részvételével tartott egyik rendezvényen még azt fűzte hozzá, hogy “Mandela megköszönte” neki az “erőfeszítéseit”. “Átölelt, és azt mondta, szeretném megköszönni. Mit? Hogy megpróbált találkozni velem. Azért tartóztatták le, mert engem akart látni” – ecsetelte a hallgatóságnak a történteket Biden.
Andrew Young, az Egyesült Államok akkori ENSZ-nagykövete cáfolta a történetet. A The Washington Post című lap “nevetségesnek” minősítette Bident, más lapok pedig arra emlékeztettek, hogy Biden egy 2013-ban kiadott közleményben ugyanezt a történetet másképp idézte fel.
Amerikai kommentátorok emlékeztetnek arra, hogy a választási kampányban Biden már többször is tévesen emlékezett eseményekre, rosszul idézett fel tényeket, vagy egyszerűen csak összezavarodott. A hét elején például a dél-karolinai Charleston városában azzal fordult közönségéhez, hogy most, 2020-ban szenátori székre pályázik, kéri, támogassák őt ebben.

Forrás: MTI

Fotó: pexels.comcool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com