Agyonlőttek egy rádiós újságírót a Fülöp-szigeteken

Ismeretlen fegyveresek agyonlőttek egy rádiós újságírót a Fülöp-szigetek déli részén fekvő Kidapawanban – közölték hatósági források csütörtökön.

    Eduardo Dizon, A Brigada News FM munkatársa hazafelé tartott autójával szerda este, amikor két ismeretlen egy motorkerékpárról több lövést adott le rá.
Egyelőre nem tudni, a gyilkosságnak köze volt-e Dizon munkájához, kollégái azonban azt mondták, a műsoraiban gyakran volt téma a korrupció, és több közéleti botrányt hozott szóba.
A rádióállomást üzemeltető cég közleményben ítélte el a gyilkosságot, amellyel szerinte megpróbálták megfélemlíteni a rádió dolgozóit.
Dizon a tizenharmadik újságíró, akit Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök 2016-os hatalomra kerülése óta megöltek.
Több, a sajtó szabadságával foglalkozó nemzetközi szervezet, beleértve a Bizottság az Újságírók Védelméért (Committee to Protect Journalists, CPJ) nevű független, amerikai nonprofit szervezetet, többször leszögezte, hogy a délkelet-ázsiai ország az egyik legveszélyesebb hely az újságírók számára.
A Time amerikai magazin 2018-ban azzal igyekezett felhívni a figyelmet az újságírók helyzetére, hogy a többi közt egy Fülöp-szigeteki újságírót, Maria Ressát is az év emberének választott. Ressát később februárban őrizetbe vették rágalmazás vádjával.
Nem sokkal megválasztása előtt Duterte egy sajtótájékoztatón azt mondta, a korrupt újságírók megérdemlik a halált. “Az, hogy újságíró vagy, nem jelenti azt, hogy téged nem ölhetnek meg, ha kurafi vagy” – tette hozzá akkor.

 

 

 

Forrás: MTI

Fotó: pexels.com

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com