Abe Sindzó lett a leghosszabb ideig hivatalban lévő japán miniszterelnök

Abe Sindzó lett a leghosszabb ideig hivatalban lévő japán miniszterelnök. Hírügynökségek megjegyzik, hogy kormányfői terveinek egy jó részét – köztük a legfontosabbat, a II. világháború utáni pacifista alkotmány megváltoztatását – egyelőre nem tudta megvalósítani.

(Abe Sinnzou/ wiki)

Abénak a szerdai hivatali napja a 2887. volt, és ezzel megelőzte Kacura Tarót, aki háromszor volt a szigetország miniszterelnöke 1901 és 1913 között.

Első, 2006-2007-es dicstelen miniszterelnöksége után Abe 2012-ben tért vissza a tisztségbe, és bár azóta sikerült növelnie Japán katonai szerepét a nemzetközi porondon, a teljes értékű hadsereg létrehozását lehetővé tevő alkotmánymódosítást nem tudta elérni. Kérdéses, hogy harmadik terminusa befejezéséig, 2021 szeptemberéig képes lesz-e erre, mert az ellenzéki pártok nem hajlandók belevágni a változtatásba, a közvélemény számára pedig ez nem fontos kérdés. Az alkotmány megváltoztatásához kétharmados többség kell a parlament alsó- és felsőházában, valamint abszolút többség egy erről szóló népszavazáson.

Bár két minisztere nemrég távozott a kormányból, és protekcionizmussal vádolják, a 65 éves Abe pozíciója stabil, mert nincs komoly ellenfele a belpolitikában, és mert a kormánykoalíció stabil, így valószínűleg kitölti mandátumát – írta az AFP hírügynökség szakértők nyilatkozatai alapján.

Forrás: MTI.hu
Fotó: pexels.comcool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com