Több tízezer gyerek továbbra sem rendelkezik papírokkal Irakban

Mintegy 45 ezer gyerek, aki az Iszlám Állam nevű terrorszervezet fennhatósága alatt álló területeken született Irakban, továbbra sem rendelkezik érvényes személyazonosító dokumentummal, és ezért nincs hozzáférése a többi közt az oktatáshoz és az egészségügyhöz sem – figyelmeztetett keddi jelentésében a Norvég Menekült Tanács (NRC) nevű civil szervezet.

Jan Egeland, az NRC főtitkára arra figyelmeztetett, hogy ezek a gyerekek, akiknek nagy része egyébként még most is különböző menekülttáborokban él, könnyen “időzített bombát” jelenthetnek az iraki társadalomra nézve. “Az oktatás, az egészségügy kulcsfontosságú a gyerekek és az egész ország jövőjének érdekében. Egyetlen társadalom sem lehet békében önmagával, ha közömbösen tűri a hontalan gyerekeit” – szögezte le Egeland.

A jelentés rámutat arra is, hogy okmányok hiányában a gyerekek nem járhatnak iskolába, és nem vehetik igénybe az egészségügyi szolgáltatásokat sem, tehát gyakorlatilag kívül rekednek az iraki társadalmon, és ez beláthatatlan veszélyekkel fenyeget. A jelentés arra is figyelmeztet, hogy a gyerekek így nem jogosultak a kötelező oltásokra sem, ez pedig hosszútávon járványveszéllyel fenyeget.

Az NRC szerint az Iszlám Állam terrorszervezet fennhatósága alatt született gyerekeknek a “kalifátus” ugyan biztosított papírokat, ám ezeket a jelenlegi iraki kormány nem tekinti érvényesnek. Hozzáteszi, hogy a gyerekek között vannak olyanok is, akik a hadműveletek előli menekülés során vesztették el az okmányaikat, és a mai napig nem kaptak újakat.

A jelentés szerint a papírokkal nem rendelkező gyerekek száma az elkövetkező hetekben nőni fog, mert a hatóságok több mint 30 ezer iraki állampolgár visszatérésére számítanak a szomszédos Szíriából, ahonnan márciusban a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű kurd-arab erőket tömörítő milíciaszövetség csapatai megsemmisítették az Iszlám Állam dzsihadistáinak utolsó zárványát is. A jelentés szerint a hamarosan visszatérők csaknem 90 százaléka nő és gyerek, vélhetően a terroristák családtagjai.

A terroristákat 2017 decemberében űzték ki Irakból. Noha az országban a biztonsági helyzet azóta jelentősen javult, a jelenlegi iraki kormányt elemzők már figyelmeztették arra, hogy a hosszú távú béke érdekében még számos megoldatlan társadalmi kérdést kell rendezni, az NRC pedig mai jelentésében arra mutatott rá, hogy a hontalan gyerekek ügye az egyik ezek közül.

Forrás: MTI.hu



cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com