Ünnepélyesen törvénybe iktatták Kuba új alkotmányát, amely kitart a szocialista eszmék mellett

Kubában szerdán ünnepélyesen törvénybe iktatták az ország új alkotmányát, amely kitart a szocialista eszmék mellett, de nagyobb mozgásteret enged a magángazdaságnak.

    A Néphatalmi Nemzetgyűlés (a parlament) külön ebből a célból összehívott rendkívüli ülését Raúl Castro korábbi államfő, jelenlegi pártfőtitkár és Miguel Díaz-Canel jelenlegi elnök vezette. Az ülés kezdetét 21 díszlövés jelezte Havannában és a keleti nagyvárosban, Santiago de Cubában. A külföldi sajtót nem engedték be az eseményre, amelyről az állami televízió csak két órával később adott beszámolót. Az április 10-i időpont nem véletlen: 1869-ben ezen a napon hirdették ki a függetlenségi mozgalom tagjai az akkor még spanyol gyarmat első alkotmányát.
Raúl Castro a felszólalásában az Egyesült Államok növekvő ellenségességére utalva kijelentette: “Nem mondunk le egyetlen elvünkről sem, visszautasítjuk a zsarolás minden formáját, a gazdasági háború fokozását és a blokád erősödését.” Venezuelával kapcsolatban azt mondta, hogy Kuba soha sem adja fel a szolidaritását baloldali szövetségesével, és nem enged az amerikai nyomásnak, hogy szüntesse be Venezuela segítését.
Díaz-Canel egy szöveges üzenetben azt hangsúlyozta, hogy az új alkotmány “a mi akaratunk”, és “csak neki és Kubának tartozunk” hűséggel.
Raúl Castro a gyűlésen bejelentette, hogy új választási törvényen dolgoznak, és hogy az országnak még az év vége előtt külön miniszterelnöke is lesz. Jelenleg elnöki rendszer van érvényben Kubában, vagyis az államfő egyben a minisztertanács elnöke is.
A 229 cikkelyből, két különleges és 13 átmeneti rendelkezésből álló alapokmány korlátozottan, de elismeri az utóbbi években végrehajtott piacgazdasági reformokat, anélkül, hogy lemondana a szocializmusról és az egypártrendszerről.
A több változatban előkészített, széles körű társadalmi egyeztetésen megvitatott új alkotmány elfogadásáról idén februárban népszavazást döntött, 86,85 százalékos támogatottsággal. Ezen a voksoláson az ország történetében először vehettek részt a külföldön élő kubaiak. Az alapokmány pár nap múlva lép hatályba, amikor megjelenik a hivatalos közlönyben.

 

 

Forrás: MTI



cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com