Jó áron keltek el Marx Károlyhoz kötődő dokumentumok Párizsban

A becsült ár többszöröséért keltek el Marx Károlyhoz (1818-1883) kötődő dokumentumok egy párizsi árverésen – jelentette be szerdán az Ader Nordmann francia aukciósház.

    Áruba bocsátották a filozófus 23 kézzel írt levelét, amelyet francia kiadójához, Maurice Lachatre-hoz intézett, ezek közül kettő együttvéve 160 ezer euróért (52 millió forint), a becsült leütési ár négyszereséért talált vevőre.
A becsült ár ötszöröséért, 121 600 euróért (39 millió forint) adták el Marx főműve, A tőke első franciaországi kiadásáról szóló szerződés eredeti példányát, amely kimondja egyebek mellett, hogy a könyvet a legkisebb jövedelműek által is megfizethető áron kell kereskedelmi forgalomba hozni.
A többségében 1872-ben keltezett levelekből kiderül, hogy a franciául tökéletesen beszélő Marx maga fordította le A tőke első fejezetét, mert elégedetlen volt a fordítójával. Szakértők szerint eddig is tudni lehetett, hogy a szerző részt vett a fordításban, de azt nem, hogy egy egész fejezet származik tőle.
Az árverésre bocsátott dokumentumok létezése ismert volt egyes szakértők előtt, de sosem publikálták azokat. Az irategyüttest a kiadó, Maurice Lachatre egyik leszármazottja őrizte meg az utókornak.
A tőke első francia fordításának egy eredeti példányát árverezik el el pénteken Pierre Bergé tavaly elhunyt francia üzletember és műgyűjtő, Yves Saint Laurent divattervező üzlet- és élettársa legendás könyvtárának részeként.
A kalapács alá kerülő kötetet a kommunizmus atyja John Roche Dakyns angol geológusnak dedikálta, és azt a francia kiadónak írt egyik Marx-levéllel együtt kínálják eladásra, 40-60 ezer eurót remélnek érte.
Marx Károly hosszú ideig élt emigrációban Párizsban és Londonban.

Forrás: MTI
Fotó: pexels.com



cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com