Adathalászok törték fel a Marriotthoz tartozó Starwood Hotels foglalási rendszerét

Hackerek törték fel a Marriott International nemzetközi szállodalánchoz tartozó Starwood Hotels foglalási rendszerét, a négy éve kezdődött adathalászat miatt félmilliárd felhasználó személyes, illetve bankkártya adatai lehetnek veszélyben – közölte a világcég pénteken.

    A vállalat részvényei 4 százalékos értékveszteséget szenvedtek el a bejelentés hatására.

A hackertámadás 2014-ben kezdődött, még mielőtt a Marriott ajánlatott tett volna egykori riválisa, a Starwood Hotels and Resorts megvételére 2015 novemberében, létrehozva a világ legnagyobb franchise-láncát.

A Marriott szerint az adathalászok 327 millió vendég esetében hozzáférhettek az útlevél adatokhoz, emellett telefonszámokhoz és e-mail címekhez is. A többi érintett esetében a hackerek a bankkártya adatokat is megszerezhették.

A szállodalánc szerint az adatbázis feltörését szeptember 8-án vették észre egy belső biztonsági riasztást követően.

“Vizsgálatot indítottunk a Marriott-adatlopás ügyében. New York állam törvényei értelmében a Marriottnak bejelentést kellett volna tennie az adatlopás felfedezésekor, eddig ezt azonban nem tették meg” – közölte Amy Spitalnick, a New York-i főügyész hivatalának kommunikációs igazgatója és rangidős politikai tanácsadója.

A Marriott ugyanakkor bejelentette: péntektől kezdve fogja értesíteni a szállodalánc adatlopás által érintett vendégeit, s közölte azt is, hogy a történtekről már tájékoztatta az illetékes hatóságokat.

Szakértők szerint az adatlopás több száz millió dollár jogi kiadásokkal járhat a Marriott számára. Az amerikai székhelyű cég ezzel összefüggésben közölte: még korai lenne felmérni a kibertámadás okozta pénzügyi károkat, de – mint állította – mindez nem fogja megrengetni a vállalat hosszú távú pénzügyi helyzetét. A Marriott egyben bejelentette, együttdolgozik a biztosító partnereivel a károk felmérése érdekében.

 

 

 

Forrás: MTI
Fotó: pexels.com



cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com