Kercsi incidens – Kneissl: az incidensről készült hangfelvételek meghallgatása tisztázhatja a tényállást

Az Oroszország elleni esetleges újabb szankciók lehetőssége a Kercsi-szorosnál vasárnap történt ukrán-orosz tengeri incidens tényállásának tisztázásától függ, amiben a lehallgatott hangfelvételek kiértékelése is szerepet játszik majd – nyilatkozta Karin Kneissl osztrák külügyminiszter Berlinben az APA osztrák hírügynökségnek nyilatkozva.

    “A tényeket kedvelő ember vagyok, ezért először azokat kell ellenőrizni – hangsúlyozta az osztrák diplomácia vezetője.
“Mindenekelőtt tudnunk kell, hogy mi történt. Csak ezt követően vizsgálhatjuk meg a további teendőket” – fűzte hozzá Kneissl.
A külügyminiszter szerint jelenleg két ellentétes tartalmú beszámoló van a történtekről. “Ha megnézzük az orosz és az ukrán külügyminisztérium sajtóközleményét, akkor nyilatkozat áll nyilatkozattal szemben” – mutatott rá Kneissl. Hozzáfűzte, hogy a tények tisztázása a diplomácia csatornákra és a hírszerzési szolgálatok elemzőtevékenységére tartozik.
Az osztrák külügyminiszter berlini látogatása során német kollégájával, Heiko Maasszal, Gerd Müller fejlesztésért felelős miniszterrel, illetve tárgyalt Ursula von der Leyen védelmi tárcavezetővel is egyeztetett.
Kijev álláspontja szerint az ukrán hajók előre jelezték áthaladási szándékukat a Kercsi-szoroson, de nem kaptak választ, ezért az orosz hajók indokolatlanul nyitottak rájuk tüzet, megsértették az ENSZ tengerjogi egyezményét, valamint az Azovi-tenger és a Kercsi-szoros használatáról szóló orosz-ukrán megállapodást is. Moszkva ellenben az ukrán felet tette felelőssé, azt állítja, hogy az ukrán hadiflotta járművei megsértették Oroszország területi vizeit, és az irányváltoztatást sürgető felszólításokra és a figyelmeztető lövésekre sem reagálva a Kercsi-szoros felé haladtak, amelyen az áthajózást az orosz fél engedélyhez köti. Az FSZB azt állította, hogy az ukrán hajók irányították elsőként ágyúikat az orosz parti őrség járműveire.
A történtek miatt Petro Porosenko ukrán államfő 30 napra hadiállapotot – az ukrán jog szerint a rendkívüli állapot egyik fajtáját – vezette be Ukrajnában. A nyugati országok zöme agresszióval és a nemzetközi jog megsértésével vádolta Oroszországot, önmérsékletre intette mindkét országot, és követelte az ukrán tengerészek elengedését.

Forrás: MTI
Fotó: pexels.com



cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com