Könnyebbé akarja tenni az ausztrál kormány a szélsőségesek megfosztását állampolgárságuktól: azoktól is elvehetnék, akiket terrorcselekményért elítéltek, és jogosultak egy másik országban letelepedési engedélyért folyamodni Canberra tudomása szerint.

Erről Scott Morrison miniszterelnök beszélt csütörtökön újságíróknak. Az Egyesült Államok egyik fő szövetségesének számító Ausztrália, amely számos katonával vett részt az iraki és az afganisztáni misszióban, az utóbbi hónapokban több olyan merényletet szenvedett el, amelyet ausztrál állampolgársággal rendelkező szélsőségesek követtek el. Legutóbb két héttel ezelőtt Melbourne-ben egy 30 éves szomáliai születésű férfi leszúrt egy embert. A hatóságok szerint noha a rendőrség által utána lelőtt Hassan Khalif Shire Ali nem állt közvetlen kapcsolatban az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezettel, annak propagandája hatására vált radikálissá. Szintén Melbourne-ben kedden tömegrendezvény ellen tervezett terrortámadás gyanújával őrizetbe vettek három férfit. Az ilyen támadások miatt a terrorfenyegetettség szintje hármas az ötfokozatú skálán Ausztráliában, ami azt jelenti, hogy bármikor valószínűsíthető valamilyen terrortámadás az országban.

A jelenleg érvényben lévő ausztrál törvények szerint terrorcselekményért elítéltek csak abban az esetben foszthatók meg állampolgárságuktól, ha egy másik ország állampolgárai is és ha legalább hat évi börtönbüntetésre ítélték őket. A kormány ezeken a szigorúnak tekintett feltételeken enyhítene a miniszterelnök bejelentése szerint.

A tervezetet azonban jóvá kell hagynia a törvényhozásnak, és a kormánynak nincs többsége a parlamentben. Ezenkívül szakértők szerint az alkotmányossága is támadható. Sangeetha Pillai, az Új-dél-walesi Egyetem Kaldor Központjának alkotmányjogásza azt mondta a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva: nem biztos, hogy megfoszthatók állampolgárságuktól azok, akik gyakorlatilag egész életükben ausztrál állampolgárok voltak, az országban éltek, ráadásul az ilyen törvények révén könnyen hontalanná tehet bárkit az ausztrál állam.

Forrás: MTI.hu



cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com