Csaknem 11 millió gyerek halhat meg a világon tüdőgyulladásban 2030-ig

Csaknem 11 millió öt év alatti gyerek halhat meg a világon vírusos vagy bakteriális eredetű tüdőgyulladásban 2030-ig egy új tanulmány szerint.

    Legalább egyharmaduk – nagyjából négymillió gyerek – halála megelőzhető lenne, ha javulnának az oltási arányok, a kezelések és a gyerekek tápláltságának színvonala – állapította meg a baltimore-i Johns Hopkins Orvosi Egyetem és a Save the Children segélyszervezet közös elemzése.
A tüdőgyulladás az iparosodott országokban főként az idősek betegsége, a fejlődő országokban leginkább a kisgyerekeket sújtja: 2016-ban több mint 880 ezer gyerekáldozatot követelt, többségük kétévesnél is fiatalabb volt – olvasható a tanulmányban.
A jelenlegi adatok alapján Afrika és Dél-Ázsia egyes országait sújtja leginkább a betegség: Nigériában és Indiában több mint 1,7 millió, Pakisztánban 700 ezer, a Kongói Demokratikus Köztársaságban 635 ezer kisgyerek tüdőgyulladás okozta halálával számolnak a kutatók a következő 12 évben.
“Felfoghatatlan, hogy évente majdnem egymillió gyerek halhat meg olyan betegségben, amelynek legyőzéséhez a tudás és az eszközök is rendelkezésünkre állnak” – mondta az AFP hírügynökségnek Kevin Watkins, a segélyszervezet vezetője.
A tudósok szerint az öt év alatti gyerekek átoltottságának 90 százalékosra növelése 2030-ig 610 ezer, a jobb tápláltság 2,5 millió életet mentene meg. Ha minden esetben rendelkezésre állna a széles spektrumú, olcsó antibiotikum, az további 1,9 millió gyerek halálát akadályozná meg.
A világon több gyerek hal meg évente tüdőgyulladásban, mint maláriában, hányással, hasmenéssel járó gyomor-bélhurutban és kanyaróban együttvéve.
Az ENSZ 2030-ig elérendő fenntartható fejlődési céljai között szerepel a megelőzhető betegségek okozta gyermekhalálozás felszámolása.

Forrás: MTI

Fotó: pexels.com



cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com