Idén a legfinomabb és a legkreatívabb, gyógynövényes tortát is díjazták a Magyarország Cukormentes Tortája háziversenyen, melyet Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány szervez meg minden évben. A rangos zsűriben Lopes-Szabó Zsuzsa, a Györgytea ügyvezetője, Szabó Gyuri bácsi lánya is helyet foglalt, aki a cég különdíját Kunsági Gabriella hobbicukrásznak ítélte oda.
A legjobb gyógyhatású alapanyagot tartalmazó tortát és a legötletesebb receptet is díjazták a hobbicukrászoknak meghirdetett Magyarország Cukormentes Tortája háziversenyen, amelyre idén 28 pályázat érkezett, ebből a 10 legkiválóbb recept jutott a döntőbe.
A megmérettetésre olyan recepttel lehetett pályázni, amely nem tartalmaz se cukrot, se fehér lisztet. A cukor- és lisztmentesség mellett idén a gyógynövények is hangsúlyt kaptak: a rangos zsűri most először különdíjjal értékelte a legfinomabb, gyógynövényt tartalmazó alkotást.
A Diabess-Györgytea különdíját Kunsági Gabriella a Szép kis mákvirág fantázianevű tortájával nyerte el.
A díjátadásnál Lopes-Szabó Zsuzsa, a bükki füvesember, Szabó Gyuri bácsi társaságában hangsúlyozta, hogy a cég szívügyének tekinti a cukorbetegek sorsát, hiszen hírnevüket az első, komoly elismerést kapott terméküknek, a diabéteszre jótékonyan ható Diabess-Györgytea gyógyteakeveréknek köszönhetik.
A Györgytea Kft. ügyvezetőnője a zsűri döntését így indokolta:
„Őseink a mákot a hosszú élet titkának tartották, kevesen tudják, hogy a mákolaj az egyik legkiválóbb természetes szer a csontritkulás megelőzésére. Napi egy evőkanál mákolaj elfogyasztásával sokat tehetünk a csontjaik rugalmasságának megőrzéséért. A cékla, igaz nem gyógynövény, de vérképző élettani hatásai és magas vitamintartalma miatt az egyik legértékesebb tápnövényünk. Külön öröm volt látni, hogy egy cukrász a színezéshez is természetes alapanyagot használ fel. Számomra ennek a tortának volt a legjobb a textúrája, és egészen hihetetlen, hogy Gabriella az egész tortához mindössze 4 dkg eritritet használt édesítőként”.
Kunsági Gabriella, a különdíjas torta alkotója kétgyerekes anyuka, Tardosról érkezett, és természetesen imád kísérletezni, receptjeit pedig Kékterasz nevű blogoldalán meg is osztja a nagyérdeművel. Egyik kedvenc desszert alapanyaga a vargánya gomba, s bármennyire bizarrul hangzik, ebből is készített már versenytortát a hivatalos cukrászoknak meghirdetett cukormentes torta versenyre. „Nagyon örülök, hogy ilyen sikert aratott a meggyes-mákos-céklás receptem, mivel a zöldség egy süteményben gyakran igen megosztó. De a cékla ebben a kreációban csak mint természetes édesítő és színező van jelen, ajánlom, hogy próbálják ki, süssenek-főzzenek vele, kiváló alapanyag” – nyilatkozta.
Gabriella sokféle gyógynövényt is használ nemcsak a házipatikában, hanem a süteményeihez is, például citromfüvet, mentát, levendulát, de a kedvence a rozmaring, ami csokoládéval, gyümölccsel nagyon izgalmas ízkombinációt tud adni.
Szép kis mákvirág nevű tortáját egyaránt ajánlja cukorbetegeknek, illetve olyanoknak is, akik figyelnek a vonalaikra és egészségtudatosan táplálkoznak.
A verseny, melyhez az ajánlott alapanyagok listáját a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének dietetikusa hagyta jóvá, nemcsak cukorbetegeknek, hanem az egészséges életmód híveinek is szól, ezért a három díjazott receptet az Alapítvány rövidesen nyilvánosságra hozza az alapítvány blogján.