A florentin egy olasz desszertkülönlegesség, ami leginkább szeletelt mandulából vagy durvára vágott dióból és kandírozott citrushéjakból áll és étcsokoládéba mártják. Ikertestvére a moszkauer, amiben a szeletelt magvak helyett daráltat használnak, ezzel egy jóval egyneműbb masszát kapva. A kis tallérok annyira elbűvölőek, hogy ajándéknak is kitűnőek, egy átlátszó celofánba csavarva, masnival átkötve.
Hozzávalók:
20 dkg szeletelt mandula
7 dkg kandírozott citrom és narancshéj
5 dkg vaj
300 ml tejszín
2 ek liszt
6 ek méz
10 dkg étcsokoládé, minimum 70%-os
Elkészítés:
A tejszínt, vajat és a mézet összemelegítem, beleverem a szeletelt mandulát és a lisztet, és az összevágott citrom és narancshéjat. Sütőpapírral bélelt tepsire kis halmokat teszek és kör alakúra elsimítom. 180 fokon 10 perc alatt aranybarnára sütöm.
Akkor jó, ha már tényleg aranyló színűek a kis mandulafográcsok. Amíg sül felolvasztom az étcsokoládét egy kis vízzel, alacsony fokozaton, vigyázva, hogy ne hevüljön túl, mert akkor kicsapódik a kakaóvaj és nem lesz szép egyenletes a máz.
Ha kivettem a sütit, 5 percet várok, amíg kihűl és mindegyiknek megkenem a hátát az étcsokimázzal. Amint megszilárdul lehet is enni vagy csomagolni!
Recept: Kupcsik Júlia
További süteményreceptek: suticakes.blog.hu