Az egészség szókratészi alappillérei

Itt az ideje, hogy változásokat vezessünk be az életünkbe, annak érdekében, hogy egészségesebbel legyünk, amelyhez persze ismernünk kell az egészséges életmód alapjait. Szókratész szerint az egészséges életmódnak 4 alappillére volt, de a mai rohanó világunkban ez 8 alapelvre bővült ki. Most pedig nézzük meg melyek lennének azok.

 

  1. Víz

A vízre szükségünk van az egészséges étrendünkhöz.Az emberi szervezet 65-70 %-a víz, ezért is olyan fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű víz fogyasztása, hiszen naponta akár 1,5-2 l folyadékot is veszíthetünk az anyagcsere folyamatok, az izzadás által. Az elvesztett folyadékot folyamatosan pótolnunk kell.Sokan már csak magát a szomjúság érzését észleljük, és ez nagy baj.

  1. Táplálkozás

Az ételed legyen az orvosságod!– Hippokratész.Már az ókorban megfigyelték, hogy a táplálkozás és a betegségek kialakulása között szoros kapcsolat áll fenn. Tehát míg a helytelen táplálkozás következtében különféle betegségek alakulhatnak ki, ugyanúgy a helyes étkezés, a megfelelő tápanyagok bevitele a gyógymódot is jelentheti. Érdekes megfigyelni, hogy régen a különböző „nyavalyák” kezelésére gyógynövényeket, főzeteket használtak, majd ezek háttérbe szorultak, mikor megjelentek a gyógyszerek, de napjainkban ismét egyre inkább teret hódítanak a természetes gyógymódok.

  1. Testmozgás

A mai rohanó világunkban egyre jellemzőbb a mozgásszegény életmód, és sajnos, egy idő után sok negatív következménye lesz. Pl. cukorbetegség, magas vérnyomás, elhízás, stb.Mozogjunk tehát! Keressünk egy olyan mozgásformát, amit nem kényszerből, hanem szívesen csinálunk. Hamar látni, és érezni is lehet ennek az eredményét, és egy idő után semmiért nem fogjuk elcserélni a mozgásra szánt időt!

  1. Lelki béke

Mi lelki béke? Szabadság, nyugalom, boldogság, ami mentes a negatív érzésektől és a félelemtől.Mindannyian szeretnénk boldogok és sikeresek lenni. Szeretnénk elismerést kapni a munkánkban és a magánéletben egyaránt. Vedd körül olyan emberekkel magad, akikkel kölcsönösen jól érzitek magatokat. Olvass önfejlesztő könyveket, átsegítenek a nehézségeken, és könnyebben találsz megoldásokat a problémáidra. Hallgass számodra kedves zenét, ami feltölt, ellazít és pozitív gondolatokat ébreszt benned. Gondolkodj pozitívan! Megfelelő emberi kapcsolatokra törekedj, ami azonos értékrenden és alapokon nyugszik és jobb ha inkább minőségre, mint mennyiségre törekszünk

  1. Mértékletesség

A mértékletesség pontosan azt jelenti aminek első hallásra tűnik.Először is, hogy a szervezeted számára konkrétan rossz dolgokat egyáltalán nem teszed, pl. nem eszel gyors ételeket, nem dohányzol,, hiszen a legtöbb betegség az egészségtelen életvitel következménye. Másodszor pedig, hogy a nem kifejezetten káros dolgokat is csak mértékkel teszel, vagyis nem viszed túlzásba őket, pl. nem eszel pukkadásig, oda figyelsz az alkohol fogyasztásodra. Ám a mértékletesség az élet minden területére érvényes kell, hogy legyen

  1. Levegő

A sejtjeink működéséhez elengedhetetlen az oxigén, így ha csak teheted töltődj a természetből és tölts minél több időt a szabadban! Kirándulj, sétálj, túrázz!

  1. Napfény

A napfényre szüksége van a szervezetünknek a D-vitamin előállításához. A napfény javítja közérzetünket, enyhíti a depressziót is és a hosszú tél után már alig várjuk az első tavaszi napsugarakat. Napfény hatására fokozódik a bőr vérellátása, a  sejtek tápanyagellátása, felgyorsul a salakanyag eltávolítás, vagyis nem kérdés, hogy megfelelő körültekintéssel, de igenis tartózkodjunk a napon.

  1. Pihenés

A pihenésnek két formája van: aktív és passzív pihenés. Passzív pihenés az alvás, olvasás, zenehallgatás, jóízű beszélgetés egy baráttal. Aktív pihenésről akkor beszélünk, amikor valami mozgásformát végzünk. A lényeg, itt is az egyensúly és a rendszeresség. Havonta egyszer kényeztesd magad, és menj kozmetikushoz, fodrászhoz, masszőrhöz. Nem is gondolnád, hogy mennyi mindenre hatással van a szervezetünkben.Az ápolt külső visszahat rád és a környezeted elismerő szavaitól megnő az önbizalmad is.

Forrás: eletmodtanacsado.com
Fotó: pexels.com



cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com