Hozzávalók 4 személyre:
5 dkg füstölt szalonna
1 fej vöröshagyma
2 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
1 karalábé
10 dkg füstölt kolbász
2 kk. fűszerpaprika
1 cs. felaprított petrezselyem
1 dl tejföl
1 ek. liszt
Elkészítés:
1. A füstölt szalonnát kicsi kockákra vágjuk, kisütjük a zsírját. A hagymát meghámozzuk, felaprítjuk, a zöldségeket meghámozzuk, kicsi kockákra daraboljuk. A kolbászt karikákra szeleteljük.
2. A kisütött szalonnára szórjuk a vöröshagymát, a zöldségeket, megpirítjuk, lehúzzuk a tűzről és megszórjuk a fűszerpaprikával. Ezután hozzáadjuk a füstöltkolbász-karikákat, felöntjük 1 liter vízzel, sóval, borssal, az aprított petrezselyemmel ízesítjük és közepes tűzön, puhára főzzük. Ízlés szerint tehetünk bele 2-3 szelet erős paprikát, hogy csípős-betyáros legyen.
3. Mielőtt lehúzzuk a tűzről, a tejfölből, lisztből, kevés hideg vízzel elkevert habarással besűrítjük. A tejföllel már ne forraljuk a levest, mert kicsapódik, kipelyhesedik. Tálaláskor a forró betyárlevest tányérokba szedjük, és ízlés szerint meglocsolhatjuk még tejföllel.
Munka: kb. 50 perc
1 adag: 240 kcal
Fotó: RAS / Recepttár