2269. Mentás zöldborsókrémleves ricotta gombóccal
Hozzávalók:
Leves: 15dkg burgonya; 5dkg vaj; 1l zöldség vagy húsalaplé; só; bors; 10db mentalevél; fél csokor friss petrezselyem; 70dkg zöldborsó;
Betét: 1db tojás; 1dl tej; 1 csokor kapor; 25dkg ricotta; 1db zsemle; 12dkg liszt
Elkészítési idő: 30perc
4 személy részére
Kalória: 579Kcal
1. A burgonyát aprókockára vágjuk.
2. Egy fazékban vajat olvasztunk, majd rádobjuk a burgonyát és lepirítjuk. Utána felöntjük alaplével, sózzuk, borsozzuk, és 8-10 percig főzzük.
3. Mikor megpuhult a burgonya, hozzáadjuk az apróra vágott mentát és petrezselymet, továbbá a zöldborsót. Körülbelül 5 percig főzzük, majd egy botmixerrel lepürésítjük.
4. Egy szűrő segítségével átpasszírozzuk, utána tejszínt öntünk hozzá, hogy krémes legyen.
5. Ricotta gombóc: A gombóchoz áztassuk a zsemlét 10 percre a tejbe. Nyomkodjuk ki, keverjük össze a ricottával, az egész tojással, sóval, az aprított kaporral és liszttel, majd alaposan dolgozzuk össze. Hagyjuk pihenni kb. fél órát, majd vizes kézzel formáljunk kis gombócokat belőle. Dobáljuk őket forrásban lévő sós vízbe. Mikor feljönnek a víz felszínére, szűrjük le, és kínáljuk a leveshez.
kiss barnabás. Fotó: tamási Gábor