45 esztendeje írták alá a veszélyeztetett állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelmét szabályozó washingtoni egyezményt, amelyhez Magyarország 1985-ben – az egykori vasfüggönytől keletre eső európai országok közül elsőként – csatlakozott. Március 3-át, az egyezmény aláírásának évfordulóját az ENSZ a vadvilág világnapjává nyilvánította. Idén ezen a napon elsősorban a nagymacskák védelmére igyekeznek felhívni a figyelmet szerte a világon.

Éppen 45 esztendeje, 1973. március 3-án írták alá a veszélyeztetett állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelmét szabályozó washingtoni egyezményt (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora – CITES). Eredetileg 21 ország vett részt az egyezményben, de azóta a világ csaknem minden országa aláírta, így ma már 183 a részes felek száma, ide értve az Európai Uniót is. Magyarország 1985-ben csatlakozott az egyezményhez, elsőként az egykori vasfüggönytől keletre eső európai országok közül.

Az ENSZ közgyűlése 2013-ban úgy határozott, hogy március 3-át, az egyezmény aláírásának évfordulóját a vadvilág világnapjává (World Wildlife Day) nyilvánítja. Ebben az évben pedig az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) és a CITES Titkársága együttes kezdeményezésére a világnap keretében elsősorban a nagymacskákra, az őket fenyegető veszélyekre, illetve a védelmükre igyekeznek felhívni a figyelmet szerte a világon.

A washingtoni egyezményről

A washingtoni egyezmény alapgondolata, hogy az illegális kereskedelem által veszélyeztetett fajok védelméhez nem elegendő az élőhelyen, a kibocsátó országokban intézkedéseket tenni, hanem a tranzit országokban, illetve a felvevőpiacokon is szigorú szabályozás alatt kell tartani a szóban forgó állatok és növények, illetve a belőlük készült termékek kereskedelmet. Az egyezménnyel kapcsolatos intézkedések komoly eredményeket hoztak például az elefántok, az orrszarvúak, a cetek, a főemlősök, a nagymacskák, a papagájok, illetve számos hüllő és trópusi növényfaj védelmében is.

A washingtoni egyezmény listájára eddig mintegy 36 ezer, a nemzetközi kereskedelemben érintett állat- és növényfaj került fel.cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com