A Magyar Magyar Kullancsszövetség sajtóközleménye

A Magyar Magyar Kullancsszövetség sajtóközleményében hívja fel a figyelmet a kulcsok és egyéb rovatok okozta veszélyekre, fertőzésre, és a megelőzésre.

A kullancsok 50%-a fertőző és fertőző kullancsok 98%-a a Lyme valamelyik kórokozójával fertőzi áldozatát. A Lyme betegek kb. fele produkálja a kokárda alakú bőrpírt, míg közel 40% idegrendszeri és a többi ízületi stb kórképeket alakít ki.

Különbség van a szemmel rendelkező és a szemmel nem rendelkező kullancsok elhelyezkedéséről a növényeken. A szemmel rendelkező (látó) kullancsok a fűszálak végének árnyékos oldaláról lesik az arra járókat, alulról másznak fel.  A szemmel nem rendelkező (vak) kullancsok a bokrok levél fonákáról, árnyékos oldaláról, és felüliről vetik rá magukat az áldozatukra. A kullancsok nem szeretik a direkt napfényt, mert kiszárítja, és megöli őket.

A párzás után a kullancsmama 2-3 hét alatt 2-3 ezer fertőző petét rak. Tehát elég egy fertőző nőstény kullancsot parkban vagy egy kertben lepottyantani ahhoz, hogy megfertőzzük a környéket. Az egyik ilyen gyakori „kullancs futár” a sün.

A kullancs járványtani körébe az állatok viszonylag széles spektruma beletartozik: a gyíkoktól az őzikéig, a kutyán át az emberig, és több száz hüllő, és madár.

A Lyme-kór kórokozói, a Borreliák úgy társállatoknál, a kutyáknál és az embereknél azonos kórélettani folyamatokat-betegségeket okoznak. A legnagyobb és legalapvetőbb kórélettani folyamat a csípett területen -lokálisan és az egész szervezetet érintő oxigénhiányos állapot előidézése. Sajnos a humánorvoslás e kórfolyamatokat terápiásan figyelmen kívül hagyja, de az állatorvosok ismerve ezeket már terápiás szinten megoldják és a Lyme-kóros kutyabetegek ezért gyógyulnak, gazdáikkal ellentétben…

Czikoráné Szabó Éva, A Lyme Betegekért és Magyar Emberekért Családokért Alapítvány elnöke beszélt a Lyme-kórról:  „29 éve krónikus lyme beteg vagyok. A maradandó fogyatékosságokat, a látássérülést és a mozgássérülést is a betegség okozta. A tüneteim 8 éves koromban hirtelen látásvesztéssel kezdődtek 1989-ben. Akkor még nagyon gyerekcipőben járt ez a betegség. A tüneteimre szteroidot és immunszupresszív kezeléseket kaptam. Kb.  három hét után érkezett meg az eredmény, hogy pozitív lett a borrelia a vérben és a likvorban is. Ekkor még nem volt diagnózisom, így tünetileg kezeltek, majd kb. 3-4 év után autoimmun betegséget diagnosztizáltak, és erre is kezeltek évtizedekig. Fokozatosan romlott az állapotom, nagyon sok tünetem volt. 2012 februárban kaptam meg az első antibiotikus kúrámat, összesen 11-et. 2011 október óta nem volt shubom. A Lyme-kórral kapcsolatban nagyon sok a tévhit Magyarországon és súlyos az információhiány a szakemberek és betegek között is. A legtöbb esetben évek, évtizedek után kapják meg a diagnózist, több mint 300 tünete lehet a betegségnek, bonyolult a kezelés, ha későn diagnosztizálják. A betegeket, családjukat, környezetüket mind lelkileg, mind anyagilag nagyon megterheli. Sokan elveszítik a családjukat, barátaikat és a munkahelyüket is. Sokan ellátás nélkül vannak, mert leszázalékolás során nem veszik figyelembe ezt a betegséget. A szakemberek nem rendelkeznek az aktuális információkkal, 2013-ban lejárt a lyme borreliosis kezelésére vonatkozó protokoll. Nincs megfelelő tananyag az orvostanhallgatók részére és nincs szakmai anyag a praktizáló orvosok részére. Akkreditált továbbképzésre lenne szükség lyme borreliosisborreliosis témában.“

Nem csak a kullancs, hanem számos szúnyog, bögöly, és szúrólégy (vérszívó) terjeszti még Európában a betegséget.

“A természetben dolgozók, járók és sportolók nem ismerik kellően a természet adta veszélyeket, így a kullancsveszélyt sem! Fontos lenne az, hogy az óvodás-iskolás korú gyerekeket a természet veszélyeire meg-tanítsák a pedagógusok. Ennek két eleme van, a pedagógus képzésbe és a gyermek képzésbe a kullancsveszélyt és annak elhárítási technikáit ismertető tananyagot kellene betenni az oktatásba. Egy esetleges állami felkérésre a Kullancsszövetség készséggel összeállít egy-egy oktató anyagot. A média az elmúlt évtizedben autentikusan tájékoztatja a kullancsveszélyről a lakosságot, de ezt még gyakrabban és részletesebben kellene megtennie! A saját példám is mutatja, hogy a humán orvos képzésben – továbbképzésben is mélyebben kellene foglalkozni a Kullancsbetegségekkel… A sajtó kommunikációban fontos, hogy az emberek ne féljék a természetet, hanem ismerjék meg a kullancsveszélyt, védekezzenek ellene és akkor biztonsággal tartózkodhatnak a természetben!”- mondta Monspart Sarolta, tájfutó világbajnok.

A kullancs egy érző lény, ezért az eltávolításkor tilos lekenni (zsírral, olajjal), mert fuldoklik, illetve tilos csipesszel vagy két körömmel megragadni, mert a szorításra is fuldoklani kezd és ha addig még fertőző nyálat nem köpött áldozatába, akkor pont a szakszerűtlen eltávolításkor teszi meg. Ekkor iatrogen infekció lép fel.

112 éve Dr. Göldi A. Emil feltárta a kullancscsípés mechanizmusának titkát. Az USA kutatók 5 évvel ezelőtt tettek közzé hasonló eredményeket a szakirodalomban.

A fenti képeken látható az egyetlen, hivatalos orvostechnikai eszköz, amely gyötrés és fertőzésveszély mentesen távolítja el a vérszívót. Úgy működik, mint rajzszegkihúzó. A Brüsszeli EUREKA Találmányi Világkiállítás aranyérmét és még 5 nemzetközi tudományos-innovációs díjat kapott magyar szabadalom.

A kullancsot tilos megsemmisíteni, mert fontos információkat hordoz. Mindig le kell tesztelni a kullancsot Lyme-kórra.

 

A kullancsok és az általuk terjesztett kullancsok és az általuk terjesztett fertőző betegségek  elleni prevenciós lehetőségek: elleni prevenciós lehetőségek:

  • Területvédelem
  • Személyvédelem
  • Kutyák, macskák védelme

Személyvédelem több dologra is kiterjed.

1. Mindig legyen nálunk kullancsriasztó, vagyis repellens. Választásakor a következő szempontokat kell figyelembe venni:

  • Legyen új, és a leginnovatívabb
  • Legyen hatékony, széles spektrumú, vagyis az összes kullancs- és szúnyogfajra ható stabil vegyület, amelynek egyenletesen hosszan ható hatása van – kullancsok esetén legalább 4-6 órán át
  • Legyen könnyen használható, biztonságos a használata: spray, krém, roll on
  • Legyen gyermekbarát, csecsemők is használhassák
  • Kompatibilis legyen, így ne oldja vagy roncsolja a bőrt, ruhát, műanyagokat, kozmetikumokat
  • A hatóanyag ne legyen mérgező
  • Az állaga átlátszó legyen, és ne legyen zsíros, ne ragadjon
  • Legyen antibakteriális

Kutatásaink során a BITEFREE termékcsaládot, mint a legújabb, leginnovatívabb kullancs- és szúnyog riasztó készítmény családot használtuk, illetve a kullancs-tesztet és a kullancs-eltávolító kanalat.

2. Legyen kullancs-eltávolító kanál nálunk.

3. Legyen kullancs teszt nálunk.

 

 

 

 

Forrás, fotó: dr. Kapiller Zoltán, a Kullancsszövetség elnöke

Borítókép: pexels.com



cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com