Palóc leves
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg birkahús vagy sertéslapocka
2 nagy fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 csípős zöldpaprika
1 paradicsom
20 dkg zöldbab
5 ek. olaj
1 ek. fűszerpaprika
1 babérlevél
40 dkg burgonya
1 mk. őrölt kömény
4 dl tejföl
2 ek. liszt
2 kk. citromlé
A csipetkéhez:
10 dkg liszt
1 tojás
Elkészítés:
1. A húst megtisztítjuk, megmossuk, kis kockákra vágjuk. A hagymát, a fokhagymát meghámozzuk, felaprítjuk. A paprikát, a paradicsomot, a zöldbabot megmossuk, feldaraboljuk.
2. Nagyobb edényben felforrósítjuk az olajat, és megpirítjuk rajta a hagymát. Hozzáadjuk a húst, a fokhagymát, és azt is megpirítjuk. Belekeverjük a fűszerpaprikát, a zöldpaprikát, a paradicsomot, kevés vizet öntünk rá, hozzáadjuk a babérlevelet, és fedő alatt félpuhára pároljuk a húst.
3. Közben a burgonyát meghámozzuk, megmossuk, kockákra vágjuk. Amikor a hús már félig puha, belekeverjük a burgonyát, felöntjük 2 liter vízzel, és 15 percig forraljuk. Ezután hozzáadjuk a zöldbabot is. Sóval, borssal, a köménnyel ízesítjük.
4. A csipetkéhez a lisztet összegyúrjuk a tojással, és a levesbe csipkedjük. A forrástól számítva még 5 percig főzzük.
5. A tejfölben simára keverjük a lisztet, hozzámerünk egy kanál levest, majd visszaöntjük a leves egészéhez. Jól összeforraljuk, a citromlével pikánssá tesszük, és forrón tálaljuk.
Fotó: RAS / Recepttár