Már több mint 100 galápagosi óriásteknős született a zürichi állatkertben

Már több mint 100 galápagosi óriásteknős született a zürichi állatkertben, az egyetlen olyan európai állatkertben, ahol sikerrel szaporítják a “sebezhető” természetvédelmi besorolású fajt. 

    A Nigrita nevű nőstény és a Jumbo nevű hím első közös utódja 29 éve, 1989 májusában jött világra, a 100. és a 101. kisteknős pedig február vége és április vége között bújt ki a tojásból – jelentette be szerdán közleményben a Zoo Zürich.
A szokatlanul nagy szaporulatot annak tulajdonítják a szakemberek, hogy a pár között teljes az összhang, noha amúgy nagy különbségek vannak köztük: az anya, Nigrita például 82 éves és 92 kilós, míg az apa csak 61 éves, viszont 220 kilót nyom.
A több mint 150 évig élő óriásteknősök világban ilyen korú szülők még igencsak termékenynek számítanak, ezért Zürichben további szaporulatot várnak az elkövetkező évekre, évtizedekre.
A svájci állatkertben világra jött galápagosi óriásteknősek megtalálhatók szerte Európa állatkertjeiben. Zürichben a szülőpáron és egy befogadott felnőtt óriásteknősön kívül 19 olyan bébiteknős él, amely az elmúlt öt évben született Nigritától és Jumbótól.
A tojásokat inkubátorban keltetik ki, hőmérséklettől függően 110-160 nap alatt. Magasabb hőmérsékleten, vagyis rövidebb keltetési idő alatt nagyobb a nőstények aránya.
Nigrita 1946-ban, 10 évesre becsült életkorban került Zürichbe, Jumbo 1962-ben, amikor életkorát öt évre taksálták. Eddigi legtermékenyebb évük 1995 volt, amikor 19 kisteknős bújt ki a tojásból.
Harriet, egy történelmi múltú nőstény óriásteknős, amely még Charles Darwinnal is találkozhatott a Galápagos-szigeteken, 176 évesen pusztult 2006-ban.

 

Forrás: MTI

Fotó: pexels.com

cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com