Ma van a nemzetközi Star Wars nap

A május igen zsúfolt hónap a Csillagok háborúja rajongók életében – már ami az ünnepeket illeti. A nagy sikerű filmek atyja, George Lucas 1944. május 14-én született; a Star Wars saga mind a hat élőszereplős filmje májusban került bemutatásra (az első 1977. május 25-én). A Star Wars napot azonban mégis május 4-ére tették, amelynek igen különleges oka van: egy angol szójáték.

A filmek egyik legismertebb mondata, „Az erő legyen veled!” eredetileg (angol nyelven) így hangzik: „May the force be with you!”, amelyet a rajongók „May the fourth be with you!”-vá (Május negyedike legyen veled!) alakítottak. Azonban a mondat eredetéről több történet is szól. 1979. május 4-én, mikor Margaret Thatchert megválasztották Britannia első női miniszerelnökének, pártja egy hirdetés jelentett meg a The London Evening News-ban a következő szöveggel: "May the Fourth Be with You, Maggie. Congratulations." (Május negyedike legyen veled, Maggie. Gratulálunk.)

2011-ben, az első Star Wars nap a kanadai Torontóban került megrendezésre 2011-ben, a Toronto Underground Cinemaban. Sean Ward és Alice Quinn szervezte: a fesztiválon sor került az eredeti trilógiával kapcsolatos játékokra, jelmezversenyre; valamint kisfilmeket, paródiákat és remixeket vetítettek. A második ilyen rendezvényt 2012-ben is megszervezték – Budapesten is jelmezes felvonulást szerveztek.

Hivatalosan május 25-ét a Los Angeles-i Városi Tanács 2007-ben Star Wars napnak nyilvánította annak emlékére és tiszteletére, hogy 1977-ben ezen a napon mutatták be a Csillagok háborúja filmek első részét. Így a rajongók egész hónapban találhatnak valamilyen alkalmat a film iránti hódolatuk kimutatására, kikapcsolódásra és ismerkedésre más rajongókkal.

Forrás: jakd.hu
Kép: Techniquest/may the 4th be with you star warscool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com