Közterületet neveznek el Szabó Magdáról, Komlós Juciról és Psota Irénről Budapesten

Az új utcanevekről Őrsi Gergely polgármestere számolt be a közösségi médiában, hozzátéve, hogy az elnevezések megválasztásánál szempont volt, „valamelyest módosíthassunk a városban meglévő női és férfi utcanevek aranyán, hiszen Budapesten a valós személyek neveit viselő utcanevek 89 százalékát férfiakról és 11 százalékát nőkről nevezték el.”

A főváros jóváhagyása után hivatalosan az alábbi neveket viselhetik majd a korábban névtelen közterületek:
– Szabó Magda sétány lesz a Mammut Bevásárlóközpont és a Széllkapu park között.
– Psota Irén utca lesz a Fő utca 59-61. és a Bem rakpart között
– Komlós Juci köz lesz a Józsefhegyi utca 26. és 28/a között
– Solt Ottilia tér pedig a Frankel Leó út 47. és 80. számok, valamint a Harcsa utca között.

Szabó Magda Kossuth-díjas magyar írónő, a legtöbben főként az Abigél, a Für Elise, Az ajtó vagy a Régimódi szerzőjeként ismerik. A valaha legtöbbet fordított magyar író, művei több tucat nyelven olvashatók.
Psota Irén színművésznőt kétszer is kitüntették Kossuth-díjjal és Jászai Mari-díjjal, a Nemzet Színészének is megválasztották. Játszott vígjátékokban, tragédiákban, musicalekben, több mint negyven nagyjátékfilmben és húsz tévéfilmben. Minden műfajban otthon érezte magát.
Komlós Juci, a nemzet színésze volt, Jászai Mari-díjjal is kitüntették munkásságáért. Színházi szerepei mellett csaknem harminc nagyjátékfilmben és számtalan televíziós filmben és sorozatban mutatta meg tehetségét, a Szomszédokban a mindenki által ismert Lenke néni alakját játszotta.

Solt Ottilia szociológus, rendszerváltó politikus, a Szegényeket Támogató Alap (SZETA) és a Beszélő című illegálisan működő ellenzéki lap alapítója. A hetvenes években a Kádár-rendszerben tabunak számító szegénységet kutatta, ennek nyomán hozta létre a SZETA-t, amely a demokratikus ellenzék egyik legfontosabb szervezetévé vált. 1988-tól a Szabad Demokraták Szövetségének alapítja, 1990 és 1994 országgyűlési képviselő, később szociális munkások képzésével foglalkozott.

Forrás: Facebook/II. kerület (Budapest)
Kép: Facebook/II. kerület (Budapest)cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com