Golden Globe-díj – Jane Fonda kapja a Cecil B. DeMille-életműdíjat

A 78. Golden Globe-díjátadó gálát február 28-án rendezi meg a Hollywoodban akkreditált külföldi újságírók szövetsége (HFPA). A testület évente adja át díjait a tagság szavazatai alapján a legjobb filmes és televíziós produkcióknak, alkotóiknak és színészeiknek. Az idei díjesélyes jelöltek listáját február 3-án hozzák nyilvánosságra.
A Cecil B. DeMille-életműdíj kitüntetettjének nevét azonban már kedden bejelentették. Jane Fonda az egyik legismertebb, nagy tiszteletnek örvendő amerikai színészcsalád tagja, az Oscar-díjas Henry Fonda lánya. Öccse, Peter Fonda és unokahúga, Bridget Fonda szintén színészek. A Klute és a hazatérés című filmekért Oscar-díjjal jutalmazott Jane Fonda színészi pályafutása mellett a női jogok élharcosaként is közismert, és aktivistaként is számos ügyet támogatott, egyebek mellett felszólalt a vietnámi és az iraki háború ellen.
Ali Sar, a HFPA elnöke közleményében hangsúlyozta, hogy miközben a színésznő pályafutása alatt elnyerte a legnagyobb elismeréseket, mindvégig elkötelezetten küzdött azokért a társadalmi ügyekért is, amelyekben változást akart elérni.
A Cecil B. DeMille-díjat évente olyan személynek ítéli oda az újságírótestület, aki jelentős hatást gyakorol a szórakoztatóipar világára. A korábbi díjazottak között szerepel Tom Hanks, Jeff Bridges, Oprah Winfrey, Morgan Freeman, Meryl Streep, Barbra Streisand, Sidney Poitier és Lucille Ball.
A 83 éves Jane Fonda a két Oscar-díj mellett öt Oscar-jelölést kapott, továbbá hét Golden Globe-díjjal is jutalmazták. 2014-ben megkapta az Amerikai Filmintézet (AFI) életműdíját, 2017-ben pedig a velencei filmfesztivál Arany Oroszlán-életműdját.
A színésznőt 2019-ben többször is őrizetbe vették, amikor részt vett a klímaváltozás elleni fellépést sürgető békés demonstrációkon a Capitoliumnál. What Can I Do? My Path from Climate Despair to Action (Mit tehetek? Utam a klímaváltozás miatti kétségbeeséstől a tettekig) című könyve tavaly jelent meg.
A színésznő számos nonprofit jótékonysági és közhasznú szervezetet támogat.

Forrás: MTI
Kép: Facebook.com/GoldenGlobes/John Russocool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com