Az év legaranyosabb kisfilmjével búcsúzik 2020-tól a fővárosi állatkert

Lassan magunk mögött hagyjuk a 2020-as esztendőt, ezért érdemes egy kicsit visszatekinteni, milyen kisállatok jöttek világra az óévben. Gyermekáldásban idén sem volt hiány, a 2020-ban világra jött kisállatok száma a kétszázat is meghaladja.
A filmen több idén született állatkölyök, így a hangyászgyerek, a tapír kislány, az éji majom kölyök, az ifjú vombat, az óriásvidra kölykök és persze az orangután kisfiúk mellett látható Kuglóf, a múlt adventkor született kislajhár, illetve az idén már harmadik születésnapját ünneplő kiselefánt, Arun, és a nála csak néhány héttel fiatalabb gorilla gyerek, Indigo is.

A 2020-as év kisállatairól szólva fontos megemlíteni, hogy idén is sok olyan fajnál volt gyermekáldás, amelyek természetes élőhelyükön ritkulóban vannak, fenyegetett fajnak számítanak, és ezért állatkerti szaporításuknak természetvédelmi jelentőségük is van, olyannyira, hogy ezt a munkát az érintett állatkertek nemzetközi tenyészprogramok keretében hangolják össze. Az ilyen fajok közé tartozik például a sörényes hangyász (sebezhető), a szumátrai orangután (kritikusan veszélyeztetett), az ázsiai vadkutya (veszélyeztetett), az óriásvidra (veszélyeztetett), a tapír (sebezhető), a borzas gödény (mérsékelten fenyegetett) és a szürkenyakú koronásdaru (veszélyeztetett) is. Több fióka kelt ki a veszélyeztetett tarvarjaknál is, akik közül többen nemrégiben Spanyolországba utaztak, ahol egy visszatelepítési programban vesznek majd részt.

A kiemelkedő szaporítási eredmények közé tartozik az is, hogy 2020-ban egy újabb vombatkölyöknek örülhettünk. Az európai állatkertekben több mint száz év alatt összesen mindössze 8 állatkertben születtek vombatok, mindösszesen 21 állat. Közülük 5 kisvombat nálunk látta meg a napvilágot az elmúlt szűk egy évtizedben. Ezzel minden más európai állatkertet megelőzünk, és Európán kívül is leginkább csak a vombatok őshazájában, Ausztráliában vannak olyan állatkertek, amelyek hasonló szaporítási eredményeket értek el ezeknél az érdekes erszényeseknél.

Forrás: Fővárosi Állat- és Növénykert
Kép:Facebook.com/allatkertcool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com